A Civil Jogászbizottság képviselői szerint a tavalyihoz hasonlóan az idén is fennáll az emberi jogok “tömeges és durva megsértésének közvetlen veszélye”. A bizottság emiatt nemzetközi emberi jogi szolgálatot szervez. Egy rendőrszakszervezet viszont parancsmegtagadásra szólítja fel a kis rendőröket.

Morvai Krisztina, a Civil Jogászbizottság társelnöke arra kéri a kormánypártokat: figyelmeztessék Gyurcsány Ferencet arra, hogy Magyarország uniós tagállam, demokratikus jogállam, ahol az emberi jogok gyakorlóit védelem illeti és nem fenyegetés.

Morvai szerint ezt a figyelmeztetést a miniszterelnök nyilatkozatai teszik szükségessé. Elmondta: a tavaly őszi eseményekért nem az antiszemitizmus, a fasizmus vagy a randalírozási vágy a felelős, hanem Gyurcsány Ferenc és pártja. “Hiába mondta ki több jelentés, köztük a rendőrség által készített Papp-jelentés is, hogy a rendőrök jogsértéseket követtek el. A parancsnokok felelősségre vonása nem történt meg, sőt többeket megjutalmaztak, az áldozatok viszont nem kaptak kárpótlást.”

A sajtótájékoztatón Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára a rendőri vezetőktől azt kérte, hogy a jogszabályoknak megfelelően járjanak el, a kis rendőröktől pedig azt, hogy tagadják meg a jogsértő parancsot, ha az bűncselekmény elkövetésére utasítaná őket.

Szima Judit úgy tudja: törvénytelen módon, egyéni teljesítményértékelés nélkül a háromszáz legmagasabb rangú rendőri vezetőnek átlagosan kilencvenezer forinttal “pozitív irányba eltérítették az illetményét”.

Völgyesi Miklós, a Civil Jogászbizottság másik társelnöke bejelentette, hogy nemzetközi emberi jogi megfigyelő szolgálatot szerveznek.

Ez annyit tesz, hogy a tömegben városszerte külföldi megfigyelők lesznek, a nagykövetségeket pedig folyamatosan értesítik az emberi jogokra leselkedő veszélyekről.

A Civil Jogászbizottság testvérszervezetének számító Nemzeti Jogvédő Alapítvány telefonon, a 06-30-549-4167-es számon várja azoknak a jelentkezését, akiket emberi jogi sérelem ér, például rendőri brutalitás áldozatává válnak.