Egyre több olyan esetre derül fény, amikor a látszólag legálisan működő cég nem fizeti be a járulékokat dolgozója után. Az alkalmazott az adóhivatalnál és elektronikus úton is ellenőrizheti munkaadója komolyságát. A rendezetlen jogviszony miatt majdan kevesebb lehet a táppénz és a nyugdíj, jövőre pedig az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél is probléma adódhat.

Amióta a munkaadónak az új alkalmazott felvételét az APEH-nél kell bejelentenie, a dolgozó az adóhivatalnál tudja ellenőrizni, hogy fizetik-e utána a szükséges járulékokat. Korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál lehetett erről tájékozódni.

A Magyarország.hu honlapról elektronikus formában is lekérdezhetők az adatok. De az ügyfélkapurendszert csak az használhatja, aki előzőleg okmányirodában hitelesíttette regisztrálását. Ideiglenes felhasználói névvel is be lehet lépni a rendszerbe, ehhez nincs szükség hitelesítésre, de ügyintézésre nem jogosít fel.

Tavasz óta az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél is fény derülhet arra, ha az adott személy után nem fizetik folyamatosan a járulékokat. Ez a rendszer azonban még nem teljesen működőképes, sokszor a rendezett munkaviszony esetében is kigyullad a piros lámpa. Mivel az informatikai hálózatot még pontosítják, az év végéig türelemmel vannak azok iránt, akik nem lennének jogosultak az ellátásra.

A közelmúltban számos olyan esetre derül fény, amikor a dolgozót nem jelentették be, nem utalták rendszeresen az egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékokat, vagy nem a teljes bére után fizettek. Az egyik telekommunikációs vállalatnál például minden olyan dolgozó pórul jár, akit kölcsönmunkaerőként foglalkoztattak. Nehéz gazdasági helyzetben vagy csőd előtti állapotban a nagyobb vállalatoknál is előfordul a hanyagság, de főképp a kisebb vállalatok körében jellemző.

“Sok esetben akkor derül fény a szabálytalanságra, amikor a munkavállaló elérte a nyugdíjkorhatárt, és az őt megillető összegnél lényegesen kevesebb jövedelmet utalnak neki. Van, aki rendszeresen írásos bizonylatot is kap a levonásokról, de ez még nem garancia arra, hogy a tranzakciók valóban megtörténnek” – mondta a Magyar Hírlapnak Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Nyugdíjazásnál tanúvallomásokkal lehetőség van bizonyos mértékű szolgálati időt felszámítani, de ha a munkaadó nem fizetett rendszeresen, a tényleges jövedelem mindenképpen kevesebb lesz. A dologban az a legfélelmetesebb, hogy sokan úgy kerülnek ilyen helyzetbe, hogy egész életükön át meg voltak győződve arról, hogy legálisan foglalkoztatták őket. A munkaadó járulékfizetési gyakorlatát az alkalmazott a taj száma és a cég adatai alapján is tudja ellenőrizni.