A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Cargill Holdings B. V. irányítást szerezzen az Agrograin Kereskedelmi Zrt. felett.

A Cargill augusztus elején fordult a GVH-hoz azzal, hogy megvásárolná az Agrograin részvényeinek 64,43 százalékát, amivel a magyar gabonakereskedelmi társaság 100 százalékos tulajdonosává válna.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon.

A versenyhatóság az összefonódás horizontális-, vertikális-, portfolió- és konglomerátum hatásait a GVH elnökének és a Versenytanács elnökének 1/2003. számú közleményében foglaltak szerint vizsgálja. A vizsgálat feltárta, hogy az Agrograin és a Cargill-csoport egyetlen olyan árut sem értékesít, melyből részesedésük (akár külön-külön, akár együttesen) Magyarországon elérné azt a mértéket, amely felett felmerülhetnek versenyaggályokra alapot adó hatások. Ezért a GVH az összefonódást engedélyezte.