Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke mégsem perli be a Hír Televízióban tett kijelentése miatt Szakonyi Péter újságírót – erősítette meg az MTI-nek a Népszavában szerdán (szeptember 19.) megjelent információt Halász Zsuzsa, a párt szóvivője. Erről a döntéséről Baján maga a KDNP elnöke is beszélt a sajtónak. A Népszava viszont antiszemitának véli Semjén Zsolt parlamentben elmondott beszédének tartalmát.

Halász Zsuzsa közölte: Semjén Zsolt azután állt el a pertől, miután Szakonyi Péter közölte: a televízióban saját véleményét tette közzé akkor, amikor véleményt mondott a KDNP elnökének parlamenti felszólalásáról.

A KDNP elnöke erről a döntéséről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bajai szervezetének rendezvénye előtt tartott sajtótájékoztatón maga is beszélt.

Azért nem perlem be az újságírót, mert nagy nyilvánosság előtt nyilatkozott a sajtóban, hogy “nem rólam tett állítást, hanem a beszédemről mondott szubjektív véleményt” – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerdán Baján.

“A szubjektív vélemény részint nem peresíthető, részint szubjektív véleményként mindenki azt mond, amit akar” – tette hozzá.

A döntés előzménye az – mondta Halász Zsuzsa -, hogy Semjén Zsolt jogi képviselője felszólította Szakonyi Pétert, mondja meg, mivel támasztja alá a Hír Televízióban tett kijelentéseit. Az újságíró semmiféle konkrétumot nem tudott mondani, csupán azt, hogy saját véleményét fogalmazta meg – közölte a szóvivő.

Halász Zsuzsa azt is elmondta: a KDNP továbbra is úgy látja, hogy a Népszava hecckampányt folytat a párt ellen, ezért kérték a lap főszerkesztőjét, hogy tegye közzé a KDNP álláspontját a történtekről. Ezt a Népszava nem tette meg, ezért a sajtóban tették közzé levelüket, illetve a Németh Péter főszerkesztőtől kapott választ.

A pártszóvivő közölte: továbbra is fenntartják azt a véleményüket, hogy a Népszava “náci-bolsevik sajtógyakorlatot” folytat.

Németh Péter a távirati irodának reagálva hangsúlyozta: a Népszava antiszemitának véli Semjén Zsolt parlamentben elmondott beszédének tartalmát.

Egy parlamenti pártnak, egy párt elnökének, egy képviselőnek semmivel sincs több emberi jogosítványa, mint bárki másnak – hangsúlyozta a napilap főszerkesztője. Hozzátette: a Népszava nem lejárató kampányt indított, hanem egy parlamenthez nem illő, elfogadhatatlan felszólalást minősített és minősít, érvekkel alátámasztva.

Mint mondta, felháborítónak tartja, hogy valaki a hatalom sáncai mögül próbáljon meg lejáratni egy újságot. “Az a stílus, amihez a KDNP nyúl, az ötvenes évek módszereire emlékeztet” – fűzte hozzá a Népszava főszerkesztője.

Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitó napján a miniszterelnök felszólalására reagálva beszédében azt a kérdést tette fel, hogy jó-e a magyar zsidóságnak, ha egy rossz politika “mintegy túszként löki maga elé a Schwarcz bácsit és a Weiss nénit”.

Azt mondta, a II. világháború után a nyilasok a kommunista pártba léptek be. “Akkor a baloldal nem volt finnyás nyilas tekintetben” – jegyezte meg, hozzátéve: “nem mi államosítottuk a zsidó vagyont, hanem az önök valahanyadik elődje, a kommunista párt”.

Ezt követően Szakonyi Péter újságíró a Hír Televízió egyik műsorában kifejtette véleményét az elhangzottakról.

Halász Zsuzsa erre reagálva jelentette be szeptember 11-én, hogy Semjén Zsolt, a KDNP elnöke jó hírnév megsértése miatt pert indít egy újságíró ellen, aki antiszemitának bélyegezte egy hétfői televíziós műsorban.

A szóvivő akkor úgy vélte, Semjén Zsolt hétfői napirend előtti felszólalását tudatosan félremagyarázták és félreértelmezték kormánypárti képviselők és a sajtó nyilvánossága is. A szóvivő azt mondta, mivel a KDNP nem lát más kiutat, a továbbiakban minden esetben bírósághoz fordul, ha képviselőit méltánytalan, megalapozatlan vád éri.