Az Európai Parlament a héten elfogadhatja a harmadik vasúti csomagot, az agrárminiszterek a bor- és a cukorszektorról tárgyalnak, s asztalhoz ülnek a szerb és a koszovói tárgyalófelek is.

Bár a találkozótól nem várnak átütő eredményt, ez lesz az első alkalom, hogy a szerbek és a koszovóiak szemtől-szembe találkoznak. A megbeszélés előtt ülésezik az ún. kontakt-csoport is (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, az Egyesült Államok és Oroszország), hogy megoldást találjon a patthelyzetre (2007. szeptember 26-27.). A találkozón részt vesz Olli Rehn bővítési biztos is.

A tárgyalásokról az EU soros elnöki tisztét betöltő Jose Socrates portugál miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy elnökségének legnagyobb kihívása az EU-tagállamok a koszovói kérdésről kialakított véleményének összehangolása. A tárgyalások határideje december 10-e, és ha Koszovó egyoldalúan kikiáltaná függetlenségét, az EU nagy valószínűséggel nem tudna egységes álláspontot kialakítani az ügyben.

A hét végén (2007. szeptember 24.) parlamenti választásokat tartanak Ukrajnában.

Tanács

Az agrárminiszterek szerdán és csütörtökön tartják ülésüket, melynek fő témája az EU bor- és cukorágazatának reformja.

Európai Parlament

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén végleg elfogadhatják a harmadik vasúti csomagot. Ezen kívül szó lesz például az unió energiaügyekben folytatott külpolitikájáról, a bevándorlásról, az Európai Technológiai Intézet felállításáról, valamint a Kínából behozott veszélyes játékokról is.

Hétfőn (2007. szeptember 24.) a plenáris ülés megnyitását és a napirend előtti felszólalásokat követően a képviselők a megújuló energiáról, majd a héten később az energiával kapcsolatos közös külpolitika lehetőségeiről is vitáznak. Ugyancsak hétfőn kerül a Parlament elé a nemzetközi személyszállítás liberalizációjával és az utasok jogaival foglalkozó – harmadik vasúti csomag (Jarzembowski, Sterckx, Savary).

Az EP külügyi, valamint fejlesztési bizottsága ugyancsak hétfőn (2007. szeptember 24.) választja ki az idei Szaharov-díj három jelöltjét.

Kedden (2007. szeptember 25.) a jövő évre talajpihentetésre kijelölt mezőgazdasági területek csökkentését tárgyalja sürgősségi eljárásban az EP, majd a cukorpiaci reform (Batzeli) és a Kínából behozott, veszélyesnek minősített játékok lesznek napirenden.

Kedden (2007. szeptember 25.) a képviselők a halálbüntetés ellenes napról is vitát tartanak, s napirenden lesz a halálbüntetések végrehajtásának moratóriumáról szóló határozat is, melyről csütörtökön szavaznak.

Az Európai Technológiai Intézetről (Paasilinna), valamint a városiközlekedés-politikáról is kedden vitáznak a képviselők. Szerda (2007. szeptember 26.) délelőtt a legális (Gruber) és illegális (Moreno Sanchez) bevándorlás lesz a téma, aztán az EP-választásokon más tagállamban történő indulásról (Duff), az egyes EU-tagországokban történt titkos fogvatartásokról, valamint a digitális könyvtárakról (Descamps) esik szó.

Csütörtökön vitatják meg a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódról (Buitenweg), valamint a nők és férfiak közötti egyenlőségről szóló (Kauppi) jelentéseket.

Európai Bíróság

Az Európai Bíróság főtanácsnoka csütörtökön (2007. szeptember 27.) teszi közzé véleményét arról, hogy a repülőgépek technikai problémái „különleges körülménynek” számítanak-e, s milyen kompenzációra kötelezhetők a repülőtársaságok, ha ezzel az indokkal törölnek egy-egy járatot.