Több mint 56 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre az idei és a jövő évre, hogy Magyarországon javítsák az ivóvíz minőségét, ezen belül nagymértékben csökkentsék az arzéntartalmat – jelentette be az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hétfőn, Budapesten.

Az önkormányzatokat segítve a kötelező önrészben a kormány hitelkonstrukciót dolgozott ki, így öt évre 75-80 százalékos kamattámogatást nyújt, valamint a törlesztésre is öt év “haladékot” kapnak a helyhatóságok – mondta Bajnai Gordon.

A tárcavezető megjegyezte: az ivóvíz javítására a 2007-2013-as uniós költségvetésben összesen 200 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből lehet most pályázni 56 milliárdra.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos kiemelte: Magyarországon iható az ivóvíz, azonban vannak olyan területei az országnak, ahol az uniós szabványérték felett van a víz arzéntartalma. A víz alkalmankénti fogyasztása semmiképpen nem okoz egészségkárosodást, a víz minőségének javítása (tehát az arzén- és más károsanyag-tartalom csökkentése) az egy élettartam alatt okozott szervezeti károsodást csökkentheti.

A főorvos megjegyezte: Magyarországon az arzén geológiai úton jut az ivóvízbe, és az elmúlt évtizedek során a 300 mikrogramm/literről sikerült 50 mikrogramm/literre “visszaszorítani” a károsanyag-tartalmat.

Az országban mintegy 210 ezer lakost érint a víz viszonylag magas (30-50 közötti mikrogramm/liter) arzéntartalma – mondta el Falus Ferenc.

Kovács Kálmán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, az unió által kívánatos mérték a literenkénti 10 mikrogrammos arzéntartalom. Hozzátette: 2004-2006 között 12 milliárd forintot költöttek az ivóvíz tisztítására.