Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága keddi ülésén, egyetértve a kormánnyal, támogatta a cégtörvény módosítását amelynek célja, hogy a cégtulajdonosi, képviseleti viszonyok megismerhetők legyenek.

Az indítvány Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos véleményét vette alapul: a biztos támogatja a gazdasági társaságoknál (és egyéb szervezeteknél) a cégtulajdonosi, képviseleti viszonyokra vonatkozó adatok, információk megismerhetőségét az üzleti kapcsolatok átláthatósága érdekében.

Nem tartja aggályosnak a módosító javaslat a természetes személyek esetében sem a vezető tisztségre, felügyelő bizottsági tagságra vonatkozó információszerzést. Ugyanakkor aránytalannak és a szükséges mértéken túlinak tekinti az adatvédelmi biztos a magánszemélyek tulajdonosi jogosultságai összességének korlátozásmentes megismerhetőségét.

Az alkotmányügyi, majd a költségvetési bizottság által is támogatott módosító javaslat elhagyja a magánszemélyek cégtulajdonosi minőségére vonatkozó csoportosított céginformáció-kérés lehetőségét. A törvényjavaslat ugyanakkor továbbra is lehetővé teszi természetes személy esetén a vezető tisztségviselői megbízásra, felügyelő bizottsági tagságra vonatkozó információk megismerését.