A luxemburgi kormány bejelentette, hogy az év végétől feloldja a munkaerőpiaci korlátozásokat és a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát a nagyhercegségben. Németország november 1-jétől egyes szakmákban lazít a munkavállalási feltételeken.

Luxemburg az év végétől teljesen szabaddá teszi a munkavállalást az új tagok állampolgárai számára, ám a román és bolgár munkaerőt egyelőre nem engedi be munkaerőpiacára.
Közben Németország is az új tagállamok állampolgáraira vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások lazítása mellett döntött, mert a német gazdaság növekedése miatt mintegy egymillió betöltetlen állás vár gazdára. Berlin november 1-jétől egyszerűsített eljárás alapján ad munkavállalási engedélyt a tíz 2004-ben csatlakozott tagállam, valamint Románia és Bulgária gépészmérnökeinek, villamosmérnökeinek és közlekedési mérnökeinek is.

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már 2004-ben, míg Finnország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország 2006-ban, Hollandia 2007-ben nyitotta meg munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt. Franciaországban továbbra is munkavállalási engedélyre van szüksége az új tagállamok állampolgárainak, ám bizonyos, munkaerőhiányos szakmák esetében könnyített eljárással juthatnak munkavállalási engedélyhez, s hasonló korlátozás van életben Belgiumban és Dániában is. Ausztria továbbra is fenntartja a teljes körű korlátozást.