Már dolgoznak az uniós pályázatokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi törvény normaszövegén – mondta el az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán (szeptember 26.). Bajnai Gordon hozzátette: még az ősszel a parlament elé kerül a dokumentum. Reményei szerint pedig még az idén életbe léphet a szabályozás.

A tárcavezető részletekkel egyelőre nem szolgált. Annyit mondott mindössze: egyértelmű szabályokra van szükség, hogy tudni lehessen: a pályázásnál mi az összeférhetetlen és milyen szankciói lesznek annak, ha valaki mégsem tartja be az előírásokat.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a jogszabály kidolgozásáról még augusztusban döntöttek. Hozzátette: a cél az, hogy az uniós források pályázási folyamata tiszta és átlátható folyamat legyen. Veszélyesnek nevezte azt, ha valaki azzal vádolja az országot: ellopják a közösségi pénzek zömét. A miniszter szerint biztos lesznek olyanok, akik tisztességtelenül szeretnének uniós pénzhez jutni. Ezért kellenek a transzparens szabályok, hogy elejét lehessen venni az ügyeskedésnek.

A miniszter közölte: olyan internetes oldal létrehozását is tervezik, ahol minden visszás esetről vagy gyanús, szabálytalan pályázatról beszámolhat az, akinek tudomására jut ilyen. Bajnai Gordon azt mondta: minden bejelentést leellenőriznek majd. A szájt létrehozásához szükséges jogi háttér megteremtésén már dolgoznak – tette hozzá a tárcavezető.