A rák továbbra is Európa vezető haláloka. A kór leküzdése érdekében uniós stratégiát fogadna el az EP-képviselők többsége. Több mint négyszáz EP-képviselő írta alá azt az írásbeli nyilatkozatot, amely szerint „ha a rákhoz átfogó stratégiával közelítünk, hamarosan megszűnik vezető haláloknak lenni Európában”.

A képviselők szerint „tudatában vagyunk annak, hogy az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető, egyharmada pedig korai stádiumban kimutatható és ezáltal sikeresen kezelhető”.

Az EP „felszólítja a Tanácsot és a Bizottságot, hogy alakítson ki átfogó stratégiát a rák megfékezésének négy alapvető tényezője kezelésére”. Ezek: a megelőzés, a korai felismerés, a diagnózis, kezelés és utókezelés, valamint a csillapítószeres kezelés.

A parlament felszólítja a Bizottságot, hogy ösztönözze a kutatást és az innovációt a rák megelőzése és korai felismerése érdekében, támogasson tájékoztatási kampányokat, és ösztönözze az ipart és a kutatókat a folyamatos kutatásra, a rák leküzdését és megfékezését biztosító gyógyszerek új generációinak és új kezeléseknek a kifejlesztésére.