Bár minimálisan csökkent a munkanélküliek aránya Magyarországon, az uniós átlagtól még mindig el vagyunk maradva.

A KSH legutóbbi felmérése a júniustól augusztusig terjedő időszakot vette górcső alá: ekkor a foglalkoztatottak száma 3 millió 945 ezer, a munkanélkülieké 305 ezer fő volt, ami 7,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez összességében 0,2 százalékkal jobb eredmény az előző évinél, de még így is jelentősen elmarad az uniós átlagtól, ami az Eurostat adatai szerint a 15 régi tagállamban 6,3, míg a 27-es átlag 6,6 százalék. Mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben több programot is indítottak a foglalkoztatás erősítésért, így például európai foglalkoztatási napokat tartanak a héten, októberben a szakmát keresőkön próbálnak segíteni, de fontos eredmény volt az is, hogy meglett az ezredik Start Plusz kártya.

A tanulmány kimutatta, hogy a 15-74 éves népesség 55,1 %-a, a 15-64 éveseknek 62,1 %-a, a munkavállalási korúaknak pedig 65,1%-a jelent meg a munkaerőpiacon a vizsgált időszakban.
A munkanélküliek 19 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. Az e korcsoportot jellemző munkanélküliségi ráta 18,3 százalék volt, 1,2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. A munkanélküliek 48,7 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, így a munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap.