Az EP-képviselők támogatják az európai digitális könyvtár létrehozásáról szóló terveket. A parlament elsősorban a szerzői jogokkal nem terhelt könyvek elérhetővé tételére koncentrálna, de a jogvédett írásokat is lapozgathatóvá tenné.

Az Európai Bizottság 2006. augusztus 24-ei ajánlásában arra szólította fel a tagállamokat, működjenek együtt egy európai digitális könyvtár létrehozása érdekében. 2006. novemberében a tagállami kormányokat képviselő Tanács egyhangúlag támogatta az elképzelést.

Az EP Marie-Hélène Descamps (néppárti, francia) szeptember 27-én, csütörtökön, 481-26-3 arányban elfogadott jelentésében „egy európai digitális könyvtár lépésenként történő létrehozását javasolja az európai kulturális örökséghez való egyedi, közvetlen és soknyelvű hozzáférési pont formájában”.

A jelentés szerint érdemes építeni a már meglévő európai kezdeményezésekre. A szöveg megemlíti az Europeana projektet, „amely egyesíti Franciaország, Magyarország és Portugália nemzeti könyvtárait”.

A jelentés „hangsúlyozza, hogy noha a célkitűzés hosszú távon egy olyan eszköz létrehozása, amely a kulturális anyag valamennyi kategóriájára kiterjed, beleértve az audiovizuális tartalmakat is, az európai digitális könyvtárnak kezdetben a szerzői joggal kapcsolatos korlátozásoktól mentes, szöveges anyag lehetőségeire kell összpontosítania”. A parlament „ezért kéri az összes európai könyvtárat, hogy bocsássák az európai digitális könyvtár rendelkezésére azokat a szerzői jogoktól mentes műveket, amelyek már digitális formában vannak a birtokukban”.

A képviselők az európai egyetemeket és más felsőfokú oktatási intézményeket, és a többi európai kulturális intézményt is arra kérik, vegyenek részt a projektben.

Az EP „javasolja egy olyan lehetőség tervbe vételét, mellyel jogvédett művek volnának virtuálisan lapozgathatóak olyan különleges oldalakon, amelyek a szerzői jogok birtokosai által megkövetelt biztonsági követelményekre garanciákat nyújtanak”.