Ausztriában a „legjobb” betegnek lenni – összegezhető az európai egészségügyi rendszerekről készített 2007-es felmérés, amely 29 országot hasonlított össze. A hétfőn közzétett Európai Egészségügyi Index Magyarországot a 24-ik hellyel a sereghajtók közé sorolta.

Ausztriában a „legjobb” betegnek lenni – állapítható meg a Health Consumer Powerhouse szervezet által készített 2007 évi Európai Egészségügyi Index alapján. Az október elsején közzétett felmérés az Unió tagállamai valamint Norvégia és Svájc egészségügyi rendszereit hasonlítja össze öt lényeges fogyasztói területen: a betegek jogai és a tájékoztatás, a mindennapi kezelésekkel kapcsolatos várakozási idő, a kezelések eredményei, a rendszer „nagylelkűsége” – azaz mennyire súlyos betegségnél kezdik el a páciens kezelését -, valamint a gyógykezelés hozzáférhetőségérének szempontjából. Az eredmények az állami statisztikákon és független kutatási adatok kombinációjára épülnek.

A 29 ország közötti versenyben az elérhető ezer pontból idén 806 ponttal Ausztria bizonyult a legjobbnak – tavaly illetve 2005-ben Franciaország és Hollandia végzett az élen. A legrosszabbul Bulgária és Lettország teljesített 2007-ben. A betegjogok és a tájékoztatási rendszer hatékonyságában Dánia nyert, a kezelésekre a legkevesebbet Belgiumban kell várni. Magyarország Finnországgal, Svédországgal és Franciaországgal együtt jó pontokat kapott a rendszer „nagylelkűségére”. A gyógykezelés a dánok, írek, hollandok, spanyolok, svájciak és svédek számára a legkönnyebben hozzáférhető.

Magyarország a fogyasztóbarát európai rendszerek tekintetében a 24-ik helyre került, ezzel Nagy-Britanniával, Máltával, Szlovákiával, Szlovéniával, Görögországgal és Romániával együtt a sereghajtók közé tartozik Az öt kategória és 27 teljesítménymutató alapján Magyarország 513 pontot kapott. „A hiányos tájékoztatás és a betegek tehetetlensége magyarázza a rossz minőségi eredményeket” – jegyezte meg Arne Bjönberg, az Európai Egészségügyi Index kutatási igazgatója, aki a hálapénzt is az előrelépés akadályának tartja. Ugyanakkor Magyarország jó pontokat kapott a háziorvosi időpontra való várakozási idő, a gyermekkori oltások és a fogászati ellátások területén. Kelet-Európából Észtország és Csehország az egészségügyi reformoknak köszönhetően előkelő helyet – 12-ik illetve 15-ik – kapott a listán, a régi tagállamok közül Olaszország és Nagy-Britannia valamint Görögország teljesített a várakozáson alul.