Összefogott a környezetkárosítók ellen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az Országos Rendőr-főkapitánysággal. A tegnap aláírt megállapodás értelmében hatékonyabbá válik számos, a zöldérdekeket sértő bűncselekmény megelőzése, felderítése.

A minisztérium és a rendőrség együttműködési megállapodása a környezet védelmét szolgálja majd. A dokumentum értelmében az érintett szervezetek közösen járnak el az oltalom alatt álló területek és értékek megóvásában, a természetet károsító vagy veszélyeztető jogellenes cselekmények hatékony felderítésében és megelőzésében. A megállapodás kiterjed a régészeti örökség védelmére is. A tárca és a rendőrség kiemelt szigorral kíván eljárni az illegális hulladéklerakókkal szemben is.

A szerződés egyik legfontosabb eleme, hogy a minisztérium tájékoztatást ad az ORFK-nak a kiemelten védendő környezeti elemekről és természeti értékekről, továbbá a veszélyt jelentő cselekményekről és jelenségekről. A legfontosabb, hogy biztosítja az adatbázisaihoz való hozzáférést, így a rendőrséghez kerül a többi közt a hulladéklerakók jegyzéke is.

Az együttműködés különösen az engedély nélküli szeméttárolóknak a feltárásában, létrejöttüknek a megakadályozásában és a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek ellenőrzésében hozhat jelentős áttörést.

Jó hír a természetvédőknek, hogy a rendőrség és a Természetvédelmi Õrszolgálat munkatársai a jövőben könnyebben léphetnek föl az oltalom alatt álló területekre behajtó krosszmotorosokkal és terepjárósokkal szemben. E szabadidős és sporttevékenység súlyos károkat okoz: pusztítja a talajt, zavarja az élőhelyeket, a vadon élő állatvilágot, sőt a gyalogos turistákat is veszélyezteti. A zöldhatóság ezért az országnak azon a területein, ahol gyakran terepmotoroznak, a folyamatos ellenőrzések mellett még az idén legalább tíz összevont ellenőrző akciót tart.

A múlt hét végi bejáráskor a Természetvédelmi Õrszolgálat a rendőrséggel és a határőrséggel közösen, polgári természetőrök, valamint erdészeti szakszemélyzet segítségével a Gerecse, a Pilis és Budaörs térségét szondázta. Az akcióban hetvenkilencen vettek részt, köztük tizennyolc rendőr és hét természetvédelmi őr. Az erdőkben hét terepmotoros, quados, két sárkányrepülős és egy paplanernyős tartózkodott illegálisan.

A tegnap aláírt megállapodással lehetőség nyílik a veszélyeztetett növény- és állatfajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény hatálya alá tartozó fajok egyedeinek fokozott védelmére is.