Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla kedden, Pécsett hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit korábban két év tíz hónap börtönre és kétszázezer forint vagyonelkobzásra ítéltek, miután 2003-ban azt ígérte egy asszonynak, pénzért “elintézi” előzetes letartóztatásban lévő fia szabadon bocsátását.

A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság határozatát és Tóth Barnát folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedésben mondta ki bűnösnek.

A tényállás szerint az édesanya 2003 januárban elmesélte távoli rokonának: fia zsarolás gyanújával 2002 októberében előzetes letartóztatásba került. A rokon azzal nyugtatta meg, hogy ismer valakit, aki tud segíteni fia szabadon engedésében.

Az asszony találkozott az ismerőssel, Tóth Barnával, aki egy “főnökre” hivatkozva azt állította, félmillió forint ellenében “elintézik a dolgot”.

Az anya kétszázezer forintot tudott összeszedni, a pénzt 2003. február 17-én átadta a vádlottnak. Egy nappal később sor került fia ügyészi meghallgatására, ahol az ügyész megszüntette ellene az eljárást és szabadon távozhatott.

Ezt követően Tóth Barna és az állítólagos “főnök” azzal kereste meg a férfit, hogy a félmillió forint csak a kezdet, az ellene folyó büntetőeljárás megszüntetésének ára kétmillió forint, melyet neki kell megfizetnie.

A férfi később egy “nagyfőnöknek” nevezett személlyel is beszélt telefonon, aki megismételte a kétmillió forintra vonatkozó követelést, de a sértett nem akart fizetni, és zsarolói ellen, több zaklatás után, feljelentést tett a rendőrségen.

Makai Lajos bíró a másodfokú tárgyaláson elmondta: a “főnöknek” és “nagyfőnöknek” nevezett személyek kilétére az eljárás során nem derült fény. Az elkövetők a látszat ellenére nem fizettek le senkit, a pénz átvétele és az előzetes fogva tartott egy nappal későbbi szabadon bocsátása csupán véletlen egybeesés.

A másodfokú tárgyalásra azért Pécsett került sor, mert a Pécsi Ítélőtábla bírái segítenek ledolgozni a Győri Ítélőtábla ügyhátralékát.