A többcélú kistérségi társulások szeptember 25-én életbelépett módosítása miatt Alkotmánybírósághoz fordul Zalakomár képviselő-testülete – mondta el Varga Miklós polgármester szerdán az MTI érdeklődésére.

A település korábban a nagykanizsai többcélú kistérségi társuláshoz tartozott, a törvénymódosítás azonban az újonnan létrejött, zalakarosi központú szerveződéshez sorolta át. Varga Miklós korábban a távirati irodának elmondta: már a tervezéskor sem támogatták az elszakadást Nagykanizsától.

A zalai község képviselői most egyhangúlag döntöttek úgy, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert a törvényhozók a település akarata ellenére sorolták át Zalakomárt az új kistérségbe.

Varga Miklós az MTI-nek azt mondta: számos kérdés tisztázatlan. “Tudnunk kellene, hogy miből és hogyan finanszírozza a társulás például a szociális ellátást, a közoktatást, a pedagógiai szakszolgálat működését, egyáltalán milyen tagdíjakat kell fizetni?”

A zalai települések korábban hat többcélú kistérségi társuláshoz tartoztak, a törvénymódosítás után a megyében már kilenc szerveződés létezik. Az új kistérségek létrejötte azonban máshol sem volt zökkenőmentes. Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc korábban az MTI-nek már jelezte, szintén az Alkotmánybírósághoz fordul, mert megítélése szerint a települések önrendelkezési jogát sérti, hogy Sármelléket a testületi akarat ellenére sorolták át az újonnan létrejött hévízi társuláshoz.