Még az idén megválaszthatja az Országgyűlés a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, ha a parlament gyorsított eljárásban elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet az öt párt hétfőn (október 1.) nyújt be a parlamentnek – tájékoztatta az ötpárti egyeztetést kezdeményező Védegylet közleményben az MTI-t, tudatva, hogy a felek szerdán jutottak konszenzusra a törvényjavaslat ügyében.

A javaslatot az Országgyűlés, gyorsított tárgyalást követően, már október huszadika előtt elfogadhatja, így az új biztost még az idén megválaszthatják – tartalmazza a közlemény.

Idén tavasszal kezdeményezett ötpárti egyeztetést a Védegylet az új jogvédő intézményről azzal a szándékkal, hogy a javaslat ötpárti képviselői indítványként kerüljön az Országgyűlés elé. A parlamenti pártok májusban azzal a célkitűzéssel szüntették meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyettesi posztját, hogy még az őszi ülésszakon törvényt alkotnak a jövő nemzedékek ombudsmanjáról.

Szili Katalin múlt kedden (szeptember 25.), az ötpárti egyeztetést követően beszélt újságíróknak arról, hogy egyetértés volt abban: október 10-ig benyújtják a parlamentnek a jövő nemzedékek ombusmanról szóló javaslatot, amely nem sorolja a biztos feladatai közé a gyermekjogok képviseletét.