Az Európai Bizottság új kommunikációs javaslatokat tett közzé, amely szerint az eddigi elaprózott intézkedéseket a tagállamok, az EP és a Bizottság megállapodása alapján kidolgozott, éves terveknek kell felváltania.

A Margot Wallström által közzétett javaslatok szerint a jelenlegi kommunikáció ad hoc jellegű, elaprózott, s ehelyett éves szinten kidolgozott, egyeztetett stratégiák szükségesek ahhoz, hogy az európai polgárok közelebb érezzék magukhoz az EU-t. Több tagállamban ún. igazgatási partnerségek jöttek létre a kormányok és a Bizottság között, s az előterjesztés e partnerségek kiterjesztését javasolja. A Bizottság kulcsfontosságú témákban intézményközi megállapodást hozna létre a közös kommunikáció hatékonyabbá tételéhez.

Wallström szerint az elkövetkező évek fő feladata a reformszerződésről, az éghajlatváltozásról és az energiáról szóló kommunikáció, valamint a szavazók mozgósítása a 2009-es európai parlamenti választásokra. A Bizottság szeretné, ha a két év múlva sorra kerülő EP-választások részvételi aránya Európa-szerte 50 százalék felett lenne. Jelenleg az európaiak 45 százaléka járul az urnák elé európai parlamenti képviselőt választani, de a 2004-es választásokon volt tagállam, ahol az arány csak a 30 százalékot érte el.

A Bizottság most közzétett javaslatai szerint változtatni kell a tagállamokban működő képviseletek “szórólap raktár” szerepén, európai politikai alapítványokat kell létrehozni és új Internet stratégiát kell kidolgozni a polgárok az Európáról szóló vitába való bekapcsolására.

“Az utca embere nem ismeri az uniós intézmények közötti különbségeket, és azok nem is érdeklik őt. Eredményeket szeretne, és azt, hogy ezekről tájékoztatást kapjon. Túl sokáig hibáztattuk egymást az EU sikertelen kommunikációjáért. Itt az idő, hogy véget vessünk az egymásra mutogatásnak. Itt az idő, hogy összefogjunk.” – mondta a biztos.

A reformszerződéssel kapcsolatban a biztos elmondta, a Bizottság mielőbb közzétesz egy érthetőbb és konszolidált szerződésszöveget, amely a tartalomra és a polgárokat érintő tényekre koncentrál majd.

A Bizottság 2005 júliusában jelentette meg az Európáról folytatott kommunikációról szóló cselekvési tervet, 2005 októberében a demokrácia, párbeszéd és vita megerősítését szolgáló D-tervet (Dialogue, Debate, Democracy), majd 2006 februárjában a fehér könyv vitáját indította el. A mostani jelentés e vita eredményeit is összegzi.