Az Országgyűlés hétfőn (október 8.) megtárgyalta a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása érdekében 2005-ben tett kormányzati intézkedéseket, valamint lezárta a gyermekek és az ifjúság helyzetéről szóló országgyűlési határozati javaslat módosításának részletes vitáját, továbbá lefolytatta a szolgálati nyugdíjjal összefüggő törvények és a bányászati törvény részletes vitáját.

A gyermekek és az ifjúság helyzetéről, életkörülményeinek alakulásáról szóló vitában Ágh Péter (Fidesz) arra emlékeztette a kormányoldalt, illetve a kormány képviselőjét, hogy már évekkel ezelőtt ígérték a nemzeti ifjúsági stratégia és az ifjúsági törvény megalkotását. Azt tudakolta a kormányoldaltól, hogy mi történt az elmúlt öt évben, hogy e két ígéretet nem teljesítették.

A fideszes képviselő azt javasolta: 2008. szeptember 1-ig foglalkozzon az Országgyűlés ezzel a témával, és alkossa meg a törvényt és a dokumentumot.

Török Zsolt (MSZP) úgy vélte, szükség van arra, hogy készüljön egy ifjúságkutatás. Mint mondta, fontos, hogy a gyermekekkel és az ifjúsággal kapcsolatos kérdésekben konszenzus legyen az öt parlamenti párt között, és a kormányzati szándékokkal egyetértsenek a civil szervezetek is.

Borsos József (Fidesz) egyetértve az előtte felszólalóval azt mondta: fontosnak tartotta, hogy készüljön el a stratégia a jövő évben, és az ehhez kapcsolódó törvény is. Hozzátette: az ehhez szükséges kutatást már most el kellene kezdeni.

A szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvények módosításokról szóló törvényjavaslat részletes vitájának zárszavában Takács Albert rendészeti miniszter azt mondta: a törvényjavaslat pozitív változásokat tartalmaz a most negyvenes éveinek elején járó korosztálynak.

Úgy vélte, a kormány ezzel a törvényjavaslattal megtalálta a módját annak, hogy garanciát teremtsen a hivatásos állomány részére ahhoz, hogy nyugdíjuk megállapítása után szerzett jogaikat megőrizhessék. Mint mondta, a kormány reményei szerint ez a garancia megállítja azt a folyamatot, hogy a nagy tapasztalattal, képzettséggel rendelkezők jelentős létszámban hagyják el a pályát.

A bányászatról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában felszólaló nem volt, így az ülést vezető Lezsák Sándor parlamenti alelnök lezárta a vitát.