Október 8-án, hétfőn a Legfőbb Ügyész jogsértőnek minősítette az V. kerületi Önkormányzat korábbi határozatát, melynek alapján a polgármester több mint 10 milliárd forintot követelt az Egészségügyi Minisztériumtól.

A Legfőbb Ügyész döntése szerint is a polgármester a vitatott határozatokat nem hozhatta volna meg, ezért a Főügyészség óvást nyújtott be, indítványozva a határozatok végrehajtásának felfüggesztését.

Az V. kerületi polgármestert ez a határozat nem arra ösztönözte, hogy felülvizsgálja hivatala szakmai munkáját, hanem egyoldalú és arrogáns önbíráskodással büntetést helyeztetett a Minisztérium parkolójában álló autókra. Egyszerű köztisztviselők autóira, akiket semmilyen tábla vagy jelzés nem figyelmeztetett arra, hogy a polgármester az embereivel váratlanul megjelenve, büntetést szabhat ki. Jellemző az eljárásra, hogy a hétvégén a polgármester még arról beszélt, hogy a hétfői napon csak figyelmeztetni fogja a parkolóban álló autósokat.

Az Egészségügyi Minisztérium érthetetlennek tartja, hogy az V. kerületi polgármester miért nem képes kivárni egy tulajdoni vita végét, amelyben bíróság mondja ki azt, hogy ez a közterület az állam vagy az önkormányzat tulajdona.

A Legfőbb Ügyész is felhívja a figyelmet arra, hogy a kérdéses terület tulajdonjogára vonatkozó vita a polgári jog szabályai szerint rendezhető. Az erre vonatkozó kereset már megérkezett a bíróságra, ezért a Minisztérium megütközéssel fogadta a polgármester hérfői jogsértő lépését. Folyamatban lévő tulajdoni és közigazgatási perek ténye önmagában is kizárja, hogy a parkoló használatát érintően a megszületett közigazgatási döntések végrehajtására érdemi intézkedések történjenek.

A polgármester jogsértő eljárása miatt október 8-án az Egészségügyi Minisztérium birtokvédelmi eljárást kezdeményezett.