Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét abban az ügyben, amelyben egy középiskolás fiút, a fiatalkorú B. D. -t édesapja meggyilkolásával vádoltak meg.

Az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettét emberölésnek minősítette, vagyis úgy ítélte meg a táblabíróság, hogy a fiú nem előre kitervelten, s nem különös kegyetlenséggel hajtotta végre a tettét. Ennek megfelelően változott a büntetési tétel is: a fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés tartamát 8 évről 6 évre enyhítették, míg a közügyektől eltiltást 8 év helyett 5 évben határozta meg az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: egy szerencsétlen sorsú fiatalember ügyében kellett döntést hozni, aki hétévesen elveszítette édesanyját, ezt követően nem rendelkezett olyan szerető családi háttérrel, amelyben megoszthatta volna másokkal a gondjait, nem volt kihez fordulnia problémáival. Ez vezetett végül a gyilkossághoz.

Enyhítő körülményként vette figyelembe az ítélőtábla azt a tényt is, hogy a fiú többször kísérelt meg öngyilkosságot, tulajdonképpen sokkal nagyobb figyelmet szentelt annak, hogy saját magával végezzen, mint apját megölje. Ez természetesen nem menti fel, cselekménye elítélendő, ezért kell 6 évre börtönbe vonulnia.

A középiskolába járó vádlott, akit édesanyja halálát követően (1996) édesapja nevelt, nem élt harmonikus családi kapcsolatban. Apja, a későbbi sértett és közte nem volt jó a viszony, az apa nem törődött a vádlottal, így a zárkózott, problémáival egyedül maradó fiú inkább nagyszüleivel és nagybátyjával ápolt jobb kapcsolatot.

2006. augusztus 31-én a vádlott otthonában tartózkodott Kömpöcön. Mivel édesapja nem foglalkozott vele, barátai nem voltak, a világtól teljesen elidegenedett, elhatározta, hogy megöli édesapját – akit a kialakult helyzetért hibáztatott -, és egyúttal magával is végez. Ez a terv már régóta foglalkoztatta.

Este fél 10 körül a vádlott öngyilkossági szándékkal magához vette édesapjának a fürdőszobában tartott borotvapengéjét, majd a meleg vízzel teleengedett fürdőkádban többször megvágta bal csuklóját. Öngyilkossági kísérlete nem járt sikerrel. Ekkor döntött úgy, hogy apját öli meg. Azt tervezte, hogy egy kalapáccsal végez áldozatával, hátulról fejbe üti, miután beoson a sértetthez.

A ház műhelyében magához vett egy 10 kilós kalapácsot, majd meglátta, hogy az apja a konyhában, a televízió fényénél alszik. Ezért belépett a konyhába, és az alvó férfi fejére nyolc ütést mért. Miután meggyőződött arról, hogy a sértett meghalt, a kalapácsot a földre tette, és elhatározta, hogy végez magával. Kiment a garázsba, hogy édesapja gépkocsijának kipufogó gázát belélegezve megfulladjon. Be is ült a kocsiba, elindította a motort, de ez a próbálkozása sem járt sikerrel, ezért úgy döntött, hogy felakasztja magát. Megpróbálkozott ezzel is, de kísérlete ismét sikertelen volt, ezért édesapja gyógyszereit vette be, de így sem tudott végeznie magával.

Reggel közölte nagyanyjával, hogy elmegy az iskolába, azonban e helyett elbújt a lakás egyik szekrényébe. A sértett halálát a nagymama fedezte fel, ő értesítette a rendőröket, akik a helyszínre kiérkezve megtalálták a vádlottat. A házba szintén kiérkező orvos már csak a sértett halálát tudta megállapítani.

Előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. április 25-én fiatalkorú (fk.) B. Dávid (1989 – kömpöci lakos) vádlottat, s ezért őt a bíróság 8 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosbítását kérve, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be a fellebbezést.