Változatlanul Ausztria az első az online közigazgatás felkészültsége terén. Hazánkban nem történt előrelépés, ellentétben másokkal. Olaszországban például online rendőrőrs kezdte meg a működést.

Az e-közigazgatás még mindig egy kiemelkedő területe az európai információs társadalom fejlesztéseinek. Az igazgatási, ellenőrzési és csalás elleni ügyek területéért felelős Európai Bizottság alelnöke, Siim Kallas szerint az e-kormányzati fejlesztések költségei a politikai büdzsétervezések integráns, elfogadott részévé váltak.

A szeptemberben megrendezett 4. Miniszteri E-közigazgatási Konferencia egyik fontos eseményeként a tagállamok szakminiszterei egy deklarációban rögzítették az e-közigazgatás elkövetkezendő éveinek legfőbb irányait. A konferencia ideje alatt kerültek nyilvánosságra a Capgemini idei adatfelvételének eredményei a tagállamok e-közigazgatásának fejlődéséről.

A teljes mértékben online elérhető szolgáltatások átlagos aránya megközelítette a 60 százalékot. Ausztria változatlanul vezető szerepet tölt be az online közigazgatás felkészültség terén, de jelentős előrelépést tett idén Szlovénia, Portugália és Málta is. Magyarország e-közigazgatási szolgáltatásainak felkészültségi szintje 2004 és 2006 között elérte az európai országok átlagát, ám idén a teljes mértékben online elérhető szolgáltatási szint terén újra ezen átlag alá kerültünk. A tavalyi évben mért 50 százalékot idén sem haladtuk meg, míg az európai átlag felkúszott 58 százalékra. Ezen változtatna az Első Magyar e-Közigazgatási Klaszter.