Valószínűleg nem tárgyalja a magyar konvergenciaprogram végrehajtásának második hat hónapjáról készült jelentést az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa – mondta Veres János. Magyarország nem támogatja, hogy a Galileo program az EU büdzséből való finanszírozását.

Az ECOFIN és Bizottság legközelebb valószínűleg a konvergenciaprogram aktualizált változatának decemberi benyújtását követően foglalkozik külön Magyarországgal – tette hozzá a magyar miniszter.

Veres János elmondta, hogy a sajtóban “Lex Mol” néven emlegetett jogszabály, amelyet az Országgyűlés előző nap szavazott meg, a luxembourgi találkozón semmilyen formában nem került szóba.

A ülés napirendi pontjai közül a miniszter kitért a közkiadások minőségével foglalkozóra, amelynél Magyarországot pozitívan értékelték a költségcsökkentési és teljesítményértékelési rendszer bevezetése kapcsán, amelynek célja a közszféra hatékonyságának növelése.

A nemzetközi hitelpiaci válság témájában a miniszterek kitértek arra, hogyan lehetne növelni a pénzügyi stabilitást az unióban, különös tekintettel a több országot érintő műveletek esetében. Veres János az elhangzottakat úgy foglalta össze, hogy a miniszterek nem látnak problémát Európában, nincs ok a bizalmatlanságra vagy bizonytalanságra. Az európai pénzügypiacokat a miniszterek stabilnak tekintik, ahol továbbra is növekedési potenciál tapasztalható – emelte ki.
Az EU műholdas navigációs programjának, a Galileo programnak a finanszírozásával kapcsolatban Veres János megerősítette: miután egy év sem telt el a hétéves pénzügyi keretprogramból, Magyarország nem támogatja, hogy az EU hozzányúljon annak alapvetéseihez.