A október 9-én, hétfőn elkezdődött a szakmai egyeztetés az egészségbiztosítási reform jogalkotási koncepciójáról. A keddi egyeztetésen részt vett a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Medicina 2000, a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete, valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége.

A szervezetek vezetőivel érdemi, több mint két és fél órás szakmai egyeztetés folyt a koncepció részleteiről. A vezetők elmondták, hogy függetlenül attól, mennyire értenek egyet a biztosítási modellváltás eldöntött kereteivel, fontosnak tartják, hogy az általuk képviseltek érdekében beleszóljanak a megvalósítás szakmai részleteibe. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára rendkívül felelősnek nevezte ezt a magatartást, és kifejtette, hogy a tárca nyitott minden szakmai javaslatra, amelyet, egyetértés esetén, beépít a készülő jogszabályba.

Október 10-én, szerdán a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamra és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete jelenlétében az egyeztetés folytatódott. A Magyar Orvosi Kamara 14 órára sajtótájékoztatót hívott össze, miközben az egyeztetés 13 órakor kezdődött. Az Egészségügyi Minisztérium rendkívül udvariatlan és felelőtlen lépésnek tartja, hogy a korábban összehívott sajtótájékoztató miatt, a Magyar Orvosi Kamara delegációja 14 óra után, az államtitkár válaszának közepén, váratlanul felállt és távozott a megbeszélésről.

Ez a gesztus is azt mutatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara vezetése nem tartja fontosnak, hogy az általa képviselt orvosok érdekei a készülő jogszabályban megjelenjenek. Az általános politikai ellenzés érdekében, szemben a többi szervezettel, a Magyar Orvosi Kamara vezetése lemond arról, hogy az új biztosítási rendszer megvalósításának folyamatában az orvosok álláspontját megjelenítse.

Az Egészségügyi Minisztérium azt szeretné, ha a következő időszakban, az új jogszabály megalkotásának folyamatában érdemben megjelenhetne az orvosok szakmai álláspontja. Ezért a tárca vezetése a jövő hétre egyeztetést kezdeményez a szakmai kollégiumokkal a biztosítási reform részleteiről.