Több százmilliós, pénzintézet sérelmére elkövetett csalás miatt folyik eljárás hat gyanúsított, köztük egy ügyvéd és egy volt ügyvéd, jelenleg jogtanácsos ellen – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakembere budapesti sajtótájékoztatóján szerdán (október 10.).

A csalást oly módon követték el, hogy faktorálási szerződés keretében egy kft. 350 milliós követelést adott el 273 millió forintért egy pénzintézetnek tavaly, ám utóbb kiderült, a szerződés hamis volt – mondta a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársa.

A gyanúsítottak hasonló módon kíséreltek meg egy 800 milliós és egy 1,3 milliárdos csalást is, ám ezekben az ügyekben a kiszemelt pénzintézetek gyanút fogtak és nem kötötték meg a szerződéseket – mondta Liskány Csaba rendőr őrnagy.

Az eljárás eddigi adatai szerint a valótlan tartalmú szerződések elkészítésében az ügyvéd és a jogtanácsos közreműködött, jelen voltak a bűncselekményekkel kapcsolatos megbeszéléseken, és rábírták egyik gyanúsított-társukat a bűncselekményekre használt kft. ügyvezetői tisztségének ellátására. Ez a gyanúsított egyébként más vagyon elleni bűncselekmények miatt jelenleg jogerős szabadságvesztés büntetését tölti. Egy másik gyanúsított előzetes letartóztatásban van, az ügyvéd és a jogtanácsos esetében a bíróság a bűnüldöző hatóságok kezdeményezése ellenére sem tartotta szükségesnek a letartóztatást, megelégedett a házi őrizet elrendelésével.

A gyanúsításban foglalt bűncselekményekért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható.