Az Európai Parlament október 11-én, csütörtökön kézfelemeléssel állásfoglalást szavazott meg a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságról.

Eszerint „a személyek és áruk mozgásának akadályozása, a nyilvános létesítmények és a civil lakóépületek tömeges elpusztítása, a kórházak, klinikák és iskolák lerombolása, az ivóvízhez, élelemhez és elektromos áramhoz való hozzájutás részleges megtagadása, valamint a mezőgazdasági területek elpusztítása következtében a humanitárius válság katasztrofális szintet ért el a Gázai övezetben”.

A szöveg szerint a karni és rafahi határátkelők hónapokig tartó lezárása „tovább bénította a gazdaságot, valamint jelentősen hozzájárult a Gázai övezet rendkívül magas munkanélküliségi rátájához”.

Az állásfoglalás emlékeztet: „az Európai Unió jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a palesztinok számára az elmúlt években”, és „az ideiglenes nemzetközi mechanizmus (TIM) és az Európai Unió által biztosított projekttámogatás fontos szerepet játszanak a Gázai-övezetben és Ciszjordániában kialakult humanitárius katasztrófa elkerülésében 2006 óta”

Az EP „mély aggodalmát fejezi ki a Gázai övezetet sújtó humanitárius válsággal és annak lehetséges súlyos következményeivel kapcsolatosan; hangsúlyozza, hogy az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot teljes mértékben tiszteletben kell tartani a területen; ismételten felszólítja az összes felet, hogy hagyjon fel az erőszakkal”.

A parlament felszólítja Izraelt, „teljesítse a genfi egyezményben meghatározott nemzetközi kötelezettségeit, és biztosítsa a humanitárius segély, a humanitárius segítségnyújtás és a létfontosságú szolgáltatások, mint például az elektromosság és az üzemanyag bejutását a Gázai-övezetbe”. A képviselők a személyek és az áruk szabad mozgásának biztosítását kérik Izraeltől.

Az EP a Palesztin Hatóságot és a Hamaszt arra szólítja fel, hogy segítsék elő a létfontosságú szolgáltatásokat nyújtó közintézmények működését. A képviselők a Tanácstól és a Bizottságtól az uniós humanitárius segélyezés folytatását kéri.

A parlament végül „kifejezi azon óhaját, hogy a nemzetközi békekonferencia összehívására irányuló erőfeszítéseknek hozzá kell járulniuk az izraeliek és a palesztinok közötti igazságos és tartós béke eléréséhez, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatain alapul, valamint Izrael azon jogán, hogy biztonságos és elismert határok között élhessen, és a palesztinok életképes államhoz való jogán”.