Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv, s a Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű teljes terjedelmében immár elolvasható az ASVA – Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány – honlapján – www.asva.hu.

A közérthetően megfogalmazott, hasznos kézikönyv kitér a szerzői jogvédelem alapfogalmaira, részletezi a szerzői jog védelmének polgári jogi, büntetőjogi és vámjogi eszközeit egyaránt. A könyv különös figyelmet szentel az Európai Unióhoz történt csatlakozását követően hatályba lépett új, meglehetősen összetett vámjogi szabályozásoknak, valamint részletesen vizsgálja az új technológiákra vonatkozó, a műszaki intézkedés kijátszásának és a jogkezelési adat meghamisításának tényállását is.

A kötet továbbá tartalmazza a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-részleteket, és kitér az elmúlt évben foganatosított BTK jogszabályi változásokra is. A jogszabályok között megtalálható a Szerzői Jogi Szakértő Testület állásfoglalása a magáncélú másolásról.

Bár az 1999-es új szerzői jogi törvény hatályba lépését követően nem sokkal született olyan kézikönyv, mely az internet szerzői jogi kérdéseire is koncentrálva beszél a témáról, és lassan az egyetemi jegyzetek száma is bővül, mégis 2006-ig hiányzott a piacról az a szemlélet, melyet a Szerzői Jogi Kézikönyv képvisel.

A napokban az ASVA honlapján immár a kötet megújult, frissített változatát olvashatják az érdeklődők. Az útmutató elsősorban azoknak a szakembereknek szól, akik a szerzői joggal a gyakorlatban találkoznak, de akik nem feltétlenül jogi végzettségű szakemberek.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány):

Az ASVA-t 1992 –ben azzal a céllal alapították, hogy védje a az audiovizuális művek szerzői jogait és fellépjen a filmek, videokazetták, DVD-k, videó CD-k, interaktív játékok (PlayStation) illegális másolása, terjesztése és letöltése, valamint.a kábeltelevíziós jellopás ellen.

Az alapítvány támogatói többek között az alábbi szervezetek:

  • Magyar Filmkiadók Egyesülete,
  • Magyar Videó Kiadók Egyesülete,
  • UIP Duna Film,
  • SPI International,
  • Warner Home Video,
  • Antenna Hungária,
  • Magnew,

továbbá kábeltelevíziós műsorkészítők (Discovery Europe, Zone Vision, HBO, Eurosport, MTV Europe), valamint interaktív játékforgalmazók (Sony Playstation). Társszervezete a hét legnagyobb amerikai filmstúdió érdekvédelmi szervezete, az MPA (Motion Pictures Assotiation). Az ASVA együttműködik többek között az ORFK-val és VPOP-vel, valamint egyéb érdekvédelmi szervezetekkel az audiovizuális műveket érintő, szerzői jogokat sértő ügyek felderítésében és az azok elleni küzdelemben.