Hétfőn (2007. október 15.) tájékoztatja Carla del Ponte hágai főügyész az uniós külügyminisztereket Szerbia együttműködési készségéről, és úgy tűnik, hogy még nem látja megérettnek a helyzetet a stabilizációs és társulási megállapodásról folyó tárgyalások végleges lezárására.

Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa egy nappal a Carla del Ponte hágai főügyésznővel tartott találkozóját követően pénteken világossá tette, hogy Szerbia még nem működik együtt kielégítő mértékben a hágai törvényszékkel ahhoz, hogy az EU előbb parafálhassa, majd hivatalosan is aláírhassa a stabilizációs és társulási megállapodásról szóló megállapodást Belgráddal. Rehn úgy fogalmazott, hogy Belgráddal a jövőben „egy ponton” parafálhatják a megállapodást, ha a szerbek intenzívebbé teszik az együttműködést Hágával. Bővítési biztos szavaiból sokan azt olvassák ki, hogy Del Ponte nem fogja áldását adni a tárgyalások hivatalos lezárására Szerbiával hétfőn, amikor a külügyminiszterekkel leül egy kávéra Luxembourgban. Az EU Szerbia teljes együttműködésétől teszi függővé az SAA megállapodás aláírását Belgráddal, „amelynek (mármint az együttműködésnek) el kell vezetnie a még szabad lábon lévő háborús bűnökkel gyanúsított személyek elfogásához és kiadatásához”. Ez úgy értelmezhető, hogy ha Szerbiának nem is kell feltétlenül magának elfognia Ratko Mladicot, minden körülményt meg kell teremtenie a kézrekerítéséhez és erről Hágát is meg kell győznie.

Az EU pénteken két újabb tárgyalási fejezetet nyitott meg Horvátországgal – a külkapcsolatokról és a fogyasztóvédelemről szólót -, így a megnyitott fejezetek száma eléri a 14-et az összesen 35-ből. Az Európai Bizottság az év végéig további öt témakörről adja át a Tanácsnak a közös álláspont tervezetét és a tagállamok négy újabb fejezet megnyitását tervezik Zágrábbal. Horvátoknak két év után két fejezetet sikerült ideiglenesen lezárniuk: a kulturális és a tudományos témakört, illetve az oktatásról szólót.