A hegyközségi szervezetek működését érintő gazdasági környezet megváltozása, valamint a kormányzati kiadások csökkentése, ésszerű felhasználása tette szükségessé a hegyközségi szervezetek költséghatékonyabb működéséhez szükséges feltételek megteremtését – mondta az agrártárca államtitkára kedden éjszaka a parlamentben.

Gőgös Zoltán a hegyközségekről szóló, valamint a bortörvény módosításának általános vitájában kiemelte: a hegyközség alakításának feltétele a jelenlegi 50 hektárról 500 hektárra emelkedik, amivel stabilabb pénzügyi és szakmai háttér teremthető meg.

Mint elhangzott, azok a hegyközségek, amelyek ennek a feltételnek jelenleg nem felelnek meg, a törvény hatályba lépését követően 60 napot kapnak az átalakuláshoz.

olyan összeghatár, amelynek mértékét a hegyközségi tanács állapítja meg az adott borvidékre. A járulékot országos szinten nem egységesítik, borvidéki szinten viszont igen. Gőgös Zoltán a hegyközségi szervezetek működésének változásáról is szólt, megemlítve a hegyközségi státusz pontos meghatározását.

A bortörvény módosítása kapcsán Gőgös Zoltán azt fejtette ki, hogy az megteremti az engedély nélkül telepített, illetve kivágott ültetvények utólagos engedélyezésének lehetőségét, a jogellenes cselekmények elkövetőitől pedig mulasztási bírságot szedhet a hatóság.

Karsai Péter (MDF) úgy vélte, az összevonás nem biztosítja a szükséges anyagi hátteret a hegyközségeknek. Szerinte a 2002 előtti támogatási összegre lenne szükség e terülten. Hörcsik Richárd (Fidesz) azt mondta, nem ért egyet az előterjesztésből kiolvasható költségcsökkenéssel, hiszen egyre több az elvárás a hegyközségekkel szemben. Úgy vélte, ha megnő a hegyközségek területe, akkor több szakemberre lesz szükség, így a takarékossági cél nem valósul meg.

Font Sándor (szintén Fidesz) arra emlékeztetett, hogy a hegyközségek állami támogatása évek óta folyamatosan csökken. Felsorolta: míg 1998-ban 270 millió forintot, 2001-ben pedig 310 millió forintot kaptak ezek a szervezetek, addig az idei és a tavalyi évben is csak 135 millió állt rendelkezésükre, és ekkora összeggel számolhatnak jövőre is. A képviselő közölte: módosító javaslatot nyújt be, amelyben javasolni fogja a borvidék-régiók felsorolását, a büntetési összeg csökkentését, illetve a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szavazási szabályainak megváltoztatását. Ez utóbbinál azt kívánja elérni, hogy a hegyközség mérete tükröződjön a szavazati arányokban.

Gőgös Zoltán az elhangzottakra válaszolva közölte: tapasztalataik szerint finanszírozási gondok a kisebb hegyközségeknél vannak. Mint mondta, a kormány e területről nem kíván forrást elvonni, ám a pénz felhasználását ésszerűbbé és nyomon követhetőbbé kívánja tenni.

Az ülést vezető Világosi Gábor lezárta az általános vitát.