Elkészült az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleménye a május elején a Múzeum körúton állítása szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyében. A tanácsot az ügyészség kérte fel, hogy vizsgálatával oldja fel az ügyben korábban elkészült orvosszakértői jelentések közti ellentmondásokat.

Tuza Péter, a lány ügyvédje a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: ő is úgy tudja, hogy elkészült a tudományos tanács jelentése, de az eredményeket még nem kapta meg. Valószínűleg azonban már ezen a héten hozzájut – tette hozzá.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a szakvélemény elkészültét megerősítette, de azt mondta, hogy amíg az érintettek nem tanulmányozzák, addig a részletek nem hozhatók nyilvánosságra.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, az ügyészség október elején az Egészségügyi Tudományos Tanácsot kérte fel, oldja fel az ellentéteket a Zsanett-ügyben készült orvosszakértői vélemények között. Az ügyészég már korábban határozott arról, hogy a hivatalos és a lány ügyvédje által készíttetett szakvéleményeket felül kell vizsgálni. A Független Hírügynökségnek a lány ügyvédje korábban elmondta, hogy júliusban egy általa felkért szakértő véleményét juttatta el az ügyészséghez. Ez az orvosszakértői vélemény ellentmond annak, ami az ügyészség felkérésére készült a lány ügyében. Az eredeti szakértői vélemény legalább egy héttel a lány által elmondott időpont elé teszi a sérülések keletkezését, a védő által felkért szakértő viszont a lány állításait igazolja.

A nagy botrányt kirobbantó ügy a 21 éves lány feljelentésével indult, aki azt állította, hogy május elején rendőrök leintették autóját a fővárosi Múzeum körúton, majd azt mondták, hogy előállítják. A lány szerint ehelyett egy félreeső utcába hajtottak vele, ahol ketten megerőszakolták. A történtekkel kapcsolatban a nyomozó ügyészség a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) állományába tartozó 5 rendőrt vett őrizetbe, majd a bíróság május 19-én előzetes letartóztatásba helyezte őket. Egy hónap után végül mindannyiukat kiengedték és szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrök ellen katonai bűncselekmény miatt is eljárás indult. A Katonai Ügyészség szeptember 12-én vádat is emelt ellenük: kötelességszegés vétségével mind az öt rendőr, hivatali visszaélés miatt pedig hármójuk ellen – mondta a Független Hírügynökségnek korábban Ács Tibor, a Katonai Ügyészség szóvivője. Hozzátette, hogy előbbiért egy évet, utóbbiért pedig maximum három éves büntetést lehet kapni.