A fogyasztóvédelmi hatóság harmadik alkalommal rendezi meg a fogyasztóvédelmi nyílt napokat október 15. és 18. között Budapesten – mondta Schreiberné Molnár Erzsébet, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgató-helyettese a kormányszóvivői tájékoztatón.

A nyílt napokon nemcsak behozott terméket vizsgálnak be, hanem fogyasztóvédelmi tanácsokat is adnak a szakemberek.
A főigazgató-helyettes elmondta: az ingyenes rendezvényt eddig 120-an keresték fel, ahol leginkább a gyermekjátékok biztonsága iránt érdeklődtek a fogyasztók, illetve testékszereket vizsgáltattak be.

Negyedévente lesznek nyílt napok

Budai Bernadett kormányszóvivő a tájékoztatón elmondta: a hatóság a jövőben negyedévente rendezi meg a nyílt napokat országszerte. A vizsgálatokról szóbeli tájékoztatást kapnak a fogyasztók, és ha a behozott termék nem felel meg az előírásoknak, a hatóságnak lehetősége van próbavásárlást végezni. Ha ennek során kiderül, hogy veszélyes az áru, akkor letiltják.

Kérdésre válaszolva Schreiberné Molnár Erzsébet elmondta, hogy eddig a behozott termékek kapcsán nem rendeltek el mintavételt, próbavásárlást.

Készülnek az ünnepekre

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője elmondta, hogy a fogyasztóvédők már készülnek az év végi ellenőrzésekre, hiszen már kint vannak a boltok polcain az ünnepekhez kapcsolódó termékek.

A szezonális élelmiszertermékektől kezdve az ünnepi ajándék tárgyakon át a műszaki termékekig mindent vizsgálnak. Kiemelt figyelmet fordítanak a korábbi évek tapasztalatai alapján a karácsonyi fényfüzérekre. A vizsgált üzletek között ott lesznek a bevásárlóközpontok, a piacok és a karácsonyi vásárok.