Ezen a héten a legnagyobb esemény az EU-orosz csúcstalálkozó lesz, míg az Európai Parlament az EU-török kapcsolatokról és a 2008-as költségvetésről szavaz.

Tanács

Az EU-orosz csúcsot pénteken (2007. október 26.) tartják Mafrában. Az EU-orosz kapcsolatok továbbra is holtponton vannak, amióta a lengyel húsvita miatt nem sikerült megegyezésre jutni az év végén lejáró megállapodásról. A sikertelen májusi EU-orosz csúcs után meghatározatlan időre elhalasztották az EU és Oroszország között kötendő új, partnerségi megállapodást és a közös szabadkereskedelmi övezet létrehozásának tervét is. A helyzetet bonyolítja Európa függősége az orosz gáztól és olajtól, valamint a koszovói rendezés és az Irán elleni szankciók, amelyben az EU és Oroszország álláspontja teljesen eltérő.

Az agrárminiszterek hétfőn és kedden (2007. október 22-23.) találkoznak Lisszabonban, ahol a halászati-tengerészeti politikával kapcsolatos konferenciát tartanak.
A sportminiszterek csütörtökön (2007. október 25.) tartják informális ülésüket.

Európai Bizottság

Mariann Fischer Boel agrárbiztos csütörtökön (2007. október 25.) Budapestre látogat, ahol, részt vesz a nemzetközi LEADER konferencián és találkozik Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel. Fischer Boel beszédet mond az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program elindításának kapcsán.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben a múlt heti EU-csúcson elért eredmények elemzése lesz a napirenden. Az Európai Bizottság és a portugál elnökség szerdán (2007. október 24.) számol be a képviselőknek a múlt heti EU-csúcson elért megállapodásról.

Az EP szintén szerdán (2007. október 24.) tárgyal az EU-török, és az EU-orosz kapcsolatokról. A múlt héten a török parlament jóváhagyta a kurdok elleni, iraki területen történő török beavatkozás lehetőségét, ezért a Parlament várhatóan kemény hangú jelentést fogad majd el arról, hogy a lépés aláássa az Ankara és Brüsszel közötti kapcsolatokat.

A képviselők csütörtökön (2007. október 25.) szavaznak az EU 2008-as költségvetéséről.