Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróságnak a büntetési tételekre vonatkozó döntését azon a tárgyaláson, amelyben egy bácsalmási emberölési ügy három vádlottja állt bíróság előtt.

A jogerős ítélet szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és súlyos testi sértés kísérletében bűnös S. Zs. I. rendű vádlott, s ezért őt a bíróság 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. Az ügy II. rendű vádlottja, fiatalkorú (fk.) B. A. különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűnsegédjeként 1 év 8 hónap fiatal korúak fogházban letöltendő szabadságvesztést és 2 év közügyektől eltiltást kapott. A III. rendű vádlottat, fk. B. T. -t szintén különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűnsegédjeként, 3 év fk. börtönében letöltendő börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A büntetlen előéletű, munkanélküli S. Zs., a középiskolában tanuló fk. B. A. és a szintén középiskolás fk. B. T. (aki a II. rendű vádlott unokatestvére, s a cselekményt megelőzően egy évig az I. rendű vádlott barátnője volt) a III. rendű vádlott testvérének születésnapját ünnepelték 2006. október 13-án különböző bácsalmási szórakozóhelyeken. Az egyik bárból kitérve az I. rendű vádlott elvitt egy kerékpárt, s az este folyamán ezt tolva közlekedett a szórakozóhelyek között. A vádlottak számos vendéglőben szeszes italt fogyasztottak, leittasodtak, különösen az I. rendű vádlott részegedett le, mégpedig annyira, hogy az egyik kocsmában az asztalra borulva el is aludt. Ebben a kocsmában tartózkodott akkor az ügy sértettje, M. J. is, aki egy külön asztalnál ült, és a vádlottakkal semmilyen kapcsolatba nem került.

A vádlottak erről a szórakozóhelyről is tovább mentek, és a III. rendű vádlott az egyik kocsma előtt összetalálkozott a sértettel, akivel beszélgetni kezdtek. Ekkor már október 14-e volt, hajnali 2 óra körül járt az idő. Miután a beszélgetést befejezték, a vádlottak tovább indultak, s útközben a III. rendű vádlott valótlanul azt állította a II. rendű vádlottnak, hogy a sértett a kocsma bejárata előtt molesztálta, fogdosta őt.

Ekkor érte be őket a kerékpáron közlekedő sértett, beszélgetett is a III. rendű vádlottal, majd amikor meglátta, hogy lassan beéri őket az I. rendű vádlott is, akit a sértett verekedős természetűnek ismert, M. J. megpróbált elkerekezni a helyszínről, de az I. rendű vádlott hátulról ráugrott, a sértettet kerékpárjával együtt az árokba döntötte, és maga is az árokba esett. Később a sértettnek sikerült elmenekülnie. A III. rendű vádlott pedig az I. rendű vádlottnak is azt mondta, a sértett inzultálta őt. Erre az I. rendű vádlott kijelentette, hogy meg akarja keresni a férfit, s meg fogja ölni.

Időközben arra ment a szintén ittas R. J. sértett, két ismerőse társaságában. R. és S. között nem tisztázott okokból szóváltás alakult ki, az I. rendű vádlott R.-t ököllel többször megütötte, amikor pedig a férfi földre került, rugdosni kezdte, majd a bántalmazást abbahagyva visszament a társaihoz. A verés következtében R. T. vérzett, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el, de el tudott menni a helyszínről. A súlyosabb sérülés elmaradása csak a véletlenen múlott.

A verekedést követően a vádlottak egy ABC bolt előtt állva vártak arra, hogy M. J. sértett feltűnjön. Három óra körül észrevették, hogy a sértett feléjük halad. Az I. rendű vádlott megpróbálta elkapni, de a sértettnek még ekkor is sikerült futva elmenekülnie. Az I. rendű vádlott ekkor a jogtalanul elvett kerékpárral eredt a nyomába. Később a II. rendű vádlott is üldözőbe vette a sértettet, s elé kerülve megakadályozta abban, hogy továbbmenekülhessen.

Amikor az I. rendű vádlott utolérte őket, azonnal, nagy erővel, ököllel fejen ütötte a sértettet, aki az aszfaltozott parkolóban elesett. Az I. rendű vádlott a földön fekvő sértettet többször megütötte, rugdosta áldozta fejét és testét, ráugorott a mellkasára, majd a kerékpárt is a sértetthez vágta, s ezt követően, tovább rugdosva a férfit, kétszer-háromszor a sértett arcába taposott. A bántalmazás során a sértett kb. 10-15 sérülést szenvedett el. A II. és a III. rendű vádlottak, bár látták a bántalmazást, nem avatkoztak közbe, a III. rendű vádlott a verést nézve szidalmazta is a férfit.

A verésnek az vetett végett, hogy egy közelben lakó felébredt, és kinyitotta az ablakot.

A bántalmazás következtében a sértett október 15-én meghalt.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben, közlekedés biztonsága elleni bűntettben és súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. május 8-án S. Zs. (1987 – bácsalmási lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt a bíróság 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól.

Az ügy II. rendű vádlottja, fiatalkorú (fk.) B. A. (1991 – bácsalmási lakos) különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűnsegédjeként 1 év 8 hónap fiatal korúak fogházban letöltendő szabadságvesztést és 2 év közügyektől eltiltást kapott. A III. rendű vádlottat, fk. B. T. -t (1990 – bácsalmási lakos) szintén különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűnsegédjeként 3 év fk. börtönében letöltendő börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság. Az ítéletek ellen az ügyész a büntetések súlyosbításáért nyújtott be fellebbezést, a vádlottak és védőik a büntetések enyhítését, illetve felmentést kérve adták be a fellebbezéseket, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.