A Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztiválon az idén 26 országból mintegy 40 filmet vetítenek 7 tematikus csoportba rendezve, az alkotásokat jövő keddtől láthatják az érdeklődők a fővárosi Toldi moziban és a Cirkó-gejzír Filmszínházban – közölte Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója hétfőn (október 29.), Budapesten.

Zádori Zsuzsa a sajtótájékoztatón elmondta: a filmek kiválasztásakor a földrajzi, illetve a tematikus sokszínűséget vették figyelembe, de fontos szempont volt az is, hogy a filmek feleljenek, válaszoljanak egymásnak, viszonyba kerüljenek egymással.

A fesztivál igazgatója a 6 napos szemle programjából a Hiszed, nem hiszed, a Családban marad, valamint a Munkásosztály című tematikus csoportokat emelte ki, de megemlítette a női témájú és a következő generációról szóló blokkokat is.

A magyar filmeket sorolva kifejtette: a mozilátogatók megnézhetik Trencsényi Klára Az esély című dokumentumfilmjét, Kriza Bori rendezését, a Dübörög a nemzeti rock-ot, Kőszegi Edit Menekülés a szerelembe alkotását, tovább Groó Diana Előttem az élet című, 2006-ban készített munkáját.

Zádori Zsuzsa beszámolt arról is, hogy a Verzió dokumentumfilm-fesztivál az idén is Diák Verzióra, azaz délelőtti diákmoziba hívja a középiskolásokat.

A diákok 4 filmet, a Híd, a Wádi fölött, a Dübörög a nemzeti rock, az Árnyékgyerekek, valamint a Pszicho-háború az osztályteremben című dokumentumfilmeket láthatják – folytatta a fesztiváligazgató, akinek a közlése szerint az előadásokkal, vitafórumokkal egybekötött vetítések tanórákként is funkcionálnak.

Kövecsi Anikó, a program koordinátora a Verzió külföldi vendégei közül a svájci Christian Freit, Az óriás Buddhák rendezőjét, a holland Leo De Boer rendezőt, a spanyol Anna Ginesti producert, Halil Efrat izraeli rendezőt, továbbá a kínai Jean Tsien vágó nevét említette meg.

A szervezők írásos összegzése szerint az ez évi programban szereplő alkotások témái között van a rasszizmus, a prostitúció, a drog, az illegális munka, a börtönlét, a nők egyenjogúsága, a munkanélküliség, a terrorizmus, a vallási fanatizmus és a nacionalizmus.