Takács Albert szerint azokról a jelenségekről is rendelkeznie kellene a gyülekezési törvénynek, amelyek a gyülekezési jog alkotmányos és politikai rendeltetésével nem egyeztethetők össze, így többek között arról, hogy a demonstrálók maszkkal takarják el arcukat, illetve védőfelszerelést tartanak maguknál. Az igazságügyi és rendészeti miniszter minderről a szerdai (október 31.) budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón beszélt újságírói kérdésre válaszolva.

“Én abból indulok ki, hogyha békésen és jogszerűen demonstrálok, akkor miért érne atrocitás (…) Miért kellene önvédelmi eszközt tartani magamnál?” – folytatta gondolatmenetét a miniszter. Hozzátette: ha olyan eszközről van szó, ami egy békés demonstrációhoz nem kell, akkor ezt meg lehet tiltani.

Takács Albert feltette a kérdést: miért megy egy demonstráló gázálarcban tüntetni.

“Azért – folytatta az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője -, mert könnygáz ellen akarja használni. Mikor kell könnygáz ellen használni? Ha olyan súlyos rendzavarás történik, hogy a rendőrségnek könnygázt kell bevetnie” – mondta.

Ehelyütt emlékeztetett arra, hogy Németországban, ha valaki egy demonstráció során lebilincseli magát valahová, erőszakos demonstrálónak számít.

Ugyancsak a gyülekezési törvény módosítását említette Takács Albert, amikor arról beszélt, hogy rendezni kell az egy helyszínre bejelentett több, ellentétes tartalmú demonstráció kérdését, valamint szükséges szabályozni a demonstráció idejét és földrajzi kiterjedését.

A miniszter valamennyi felvetett kérdést úgy jellemezte: azok nem korlátozások, hanem a békés demonstráció feltételei.

Takács Albert kitért arra is, hogy a törvénymódosítás “olyan értelemben nincs napirenden, hogy holnap beterjesztem a kormánynak, majd a kabinet a parlamentnek”.

“Olyan indíték, motiváció, hogy a gyülekezési törvény módosításának nekiugorjunk, nincs. Ezt csak szakmai és politikai párbeszéddel lehet megoldani. Kezdődjön ilyen diskurzus a nyilvánosság előtt, a politikai pártok között, a tudományos közéletben” – zárta tájékoztatóját a politikus.