Egyetemek, főiskolák egyesülése, névváltoztatási kérelme, illetőleg egy új intézmény megalakulása teszi szükségessé a felsőoktatási törvény módosítását – mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára hétfőn az Országgyűlésben a jogszabály általános vitájában.

Az államtitkár ismertetése szerint a törvénymódosítás egyik oka a Nemzetközi Üzleti Főiskola névváltoztatási kérelme. Ezenkívül létrejönne egy új intézmény, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola, továbbá a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola a Pázmány Péter Katolikus Egyetem karává válna, a Berzsenyi Dániel Főiskola pedig egyesülne a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel.

Arató Gergely az egyesülő, illetve a létrejövő új intézményekkel kapcsolatosan hangsúlyozta, hogy valamennyi változáshoz megvan az intézményi tanács döntése, illetve a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) határozata.

A vitában minden felszólaló – szocialisták, kereszténydemokraták és MDF-esek – támogatta a törvénymódosítást. Kételyeket egyedül a demokrata fórum képviselője, Almássy Kornél fogalmazott meg, jóllehet frakciója nevében ő is támogatásáról biztosította a javaslatot.

Az MDF-es képviselő szerint a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola létrejöttét a MAB három éven keresztül nem támogatta, a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola összevonásával kapcsolatosan pedig korábban komoly ellenállás volt Szombathelyen.

A kereszténydemokrata Firtl Mátyás támogatandónak és példaértékűnek nevezte a Nyugat-Magyarországi egyetem és a Berzsenyi Dániel Főiskola egyesítését. Ugyancsak e mellett érvelt két MSZP-s képviselő, Kránitz László és Ipkovich György.

Szabó Zoltán (MSZP) hozzászólásában úgy fogalmazott, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola megalakulása a felsőoktatás hatékonyságát eredményezheti.

Hoffmann Rózsa (KDNP) a magyar katolikus oktatás hagyományairól beszélt, külön kiemelve, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Vitéz János főiskola egyesítésével Esztergom egyetemi székhellyé válik.

A képviselői hozzászólások lezárulta után a vitát összegző Arató Gergely hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak jó esélye van arra, hogy a hallgatókat vonzó intézményi kínálatot tudjon kialakítani.

Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter lezárta.