A kormány nem támogatja azt a korábbi elképzelést, miszerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában területi alapon dőljön el a szavazati arány – mondta az agrártárca államtitkára hétfőn (november 5.) a parlamentben a hegyközségekről szóló, valamint a bortörvény módosításának részletes vitájában.

Gőgös Zoltán a részletes vitában elmondta: a törvénymódosítás előkészítése kapcsán vitát váltott ki az az elképzelés, miszerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában az egyes borvidékek nagysága alapján, területalapon dőljön el a szavazati arány.

Hozzátette: az erről kialakult vita miatt a tárca ismételten konzultált a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, és ennek az egyeztetésnek a hatására visszalépett ettől az elképzeléstől.

A hegyközségekről szóló törvény módosítása egyrészt megváltoztatná a hegyközség-alakítás feltételeit, másrészt a szaktárca javaslataival a hegyközségek működőképességén kíván javítani. E törvény módosítása kapcsán sor kerül a bortörvény korrekciójára is. Ennek lényege, hogy a tárca megteremtené az engedély nélkül telepített, illetve kivágott ültetvények utólagos engedélyezésének lehetőségét, illetve azt, hogy a jogellenes cselekmények elkövetőitől mulasztási bírságot szedjen a hatóság.

Az államtitkár közölte: több ellenzéki és kormánypárti módosító javaslatot is támogat az agrártárca. Gőgös Zoltán úgy vélte, a módosító javaslatok alacsony száma alapján remélhető, hogy konszenzusos törvénymódosítás születik.

A hétfő esti részletes vitában több felszólaló nem volt, így Harrach Péter lezárta az ülésnapot.