A héten az Európai Bizottság közzéteszi tagjelölt országokról szóló jelentéseit, és gazdasági előrejelzéseit, míg a Parlamentben a politikai csoportok a novemberi plenáris ülésre készülnek. Összeülnek a bel- és igazságügyi miniszterek is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hétfőn (2007. november 5.) teszi közzé versenyképességi jelentését, amely, amely a hosszú távú versenyképesség fő indikátorát, az EU termelékenységét vizsgálja. A jelentés a foglalkoztatás és növekedés kitűzött céljai figyelembevételével vizsgálja a mikrogazdasági reformokat.

A héten rendezik a Kimberley folyamat plenáris ülését is, melynek elnökségi feladatait 2007-ben az EU látja el. A 70 ország részvételével folyó nemzetközi tárgyalássorozat célja a gyémántkereskedelem legálissá tétele. Az ENSZ által 2003-ban elindított, úgynevezett Kimberley-folyamat keretében a résztvevők vállalták, hogy az adásvétel tárgyát képező anyag pontos nyomon követésével és dokumentálásával véget vetnek a háborús övezetekből származó nyersgyémántokkal folyó fekete kereskedelemnek.

A héten (2007. november 6.) teszi közzé a Bizottság a tagjelöltekről és potenciális tagjelöltekről szóló éves jelentéseket is. A Bizottság várhatóan nem kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával a politikai rendszer működésében továbbra is fennálló hiányosságok miatt. Az idei országjelentés szerint számos területen még Horvátországnak is jelentős lemaradást kell behoznia, például a szerb kisebbség vagy az adóharmonizáció ügyében.

Törökországgal kapcsolatban a Bizottság nemrég jelentette be, hogy új fejezetek megnyitását tartja szükségesnek. Az éves jelentés szerint az EU üdvözli majd az új török kormány a reformfolyamatok felgyorsítására tett ígéreteit, de figyelmezteti Ankarát, hogy a szólás- és vallásszabadság kérdésében azonnali lépésekre van szükség. A Bizottság pozitívan értékeli, hogy a török kormány elsődleges napirendi pontja az alkotmánymódosítás, de felszólítja a tagjelölt országot, hogy folytassa a büntetőtörvénykönyv, a civil-katonai kapcsolatok, a nők- és gyermekek jogainak védelme, az igazságszolgáltatás és a korrupció kapcsán szükséges reformokat is.

A Bizottság jelentéseket tesz közzé Albániáról, Bosznia-Hercegovináról, Montenegróról, valamint Szerbiáról és a koszovói helyzetről is.

A héten (2007. november 6.) fogadják el a terrorizmus elleni stratégiát és akcióprogramot is.

A Bizottság pénteken (2007. november 9.) teszi közzé a 2007 őszi gazdasági előrejelzéseit a 2007-2009-es periódusra, a gazdasági növekedésről, az inflációról, a foglalkoztatásról, a költségvetési és az államháztartási hiányról, valamint a befektetésekről.

Európai Parlament

Az EU új terror ellenes koordinátora Gilles de Kerchove a polgári jogi bizottság előtt jelenik meg, míg Peter Mandelson kereskedelmi biztos a WTO tárgyalások dohai fordulójáról ad tájékoztatást a fejlesztési bizottságnak.

A 2006-os költségvetés éves értékelése előtt egy héttel a Számvevőszéket a költségvetési ellenőrző bizottság hallgatja meg. Eközben az éghajlatváltozással foglalkozó ideiglenes bizottság tagjai Kínába látogatnak, ahol a Baliban a témában tartandó ENSZ konferenciára készülnek.

A Parlamentben első alkalommal rendezik meg az állampolgári agóra elnevezésű rendezvényt, ahol több száz civil szervezet kap lehetőséget az Európa jövőjéről szóló vitában való részvételre.

A politikai csoportok a novemberi plenáris ülésre készülnek, amelyen Nicolas Sarkozy is megjelenik majd. A plenáris ülésen többek között szó lesz a talajvédelemről, a légitársaságok a széndioxid-kibocsátási rendszerbe való bevonásáról, valamint a globalizációról is.

Tanács

A bel- és igazságügyi miniszterek csütörtökön (2007. november 8.) ülnek össze. Szerdán (2007. november 7.) kerül sor az Európai Fejlesztési Napokra, ahol az EU és az afrikai országok képviselői az éghajlatváltozás az afrikai kontinensre gyakorolt hatásáról tartanak megbeszélést.