Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges törvénymódosítás célja, hogy világos legyen, ki mennyit és hogyan kap, ha olyan állami tisztséget tölt be, ami az átlagost messze meghaladó felelősséggel jár – mondta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a javaslat szerdai általános vitájában a parlamentben.

A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős miniszter kiemelte: a javaslat célja az is, hogy tisztázni lehessen, mit kap az állami vezető az államtól és mit más forrásból. Draskovics Tibor hozzátette: ezért tartalmazza a módosítás, hogy váljon nyilvánossá az állami vezetők adóbevallása.

Mint mondta, a kormány ezzel a javaslattal is olyan kezdeményezést tett, ami arra irányul, hogy a magyar politikai élet egészét tegyék átláthatóbbá és tisztábbá. Az államtitkár szerint ma leginkább a politikusok iránti bizalom hiányzik.

Draskovics Tibor kiemelte: a javaslatban szerepel, hogy mikor az állami vezetők tisztsége megszűnik, akkor az Állami Számvevőszék kontrollja mellett, de az adóhatóság eljárásában vagyongyarapodási vizsgálat keretében nézzék meg, a vezetők tisztségük betöltése idején csak tisztességes forrásból és adózott módon jutottak-e bármihez is.

Szép Béla (MSZP) szerint a javaslat célja, hogy megteremtse a képviselői függetlenséget, valamint szankcionálja a méltatlan magatartást. A képviselő pártja támogatásáról biztosította a törvénymódosítást.

Borsos József (Fidesz) közölte: miközben a Fidesz egyetért a javaslattal, elegánsabb lett volna, ha a kormány az előterjesztést nem a Zuschlag-ügy kapcsán nyújtja be. Hozzátette: pártja akkor támogatja a törvényjavaslatot, ha a Fidesz által benyújtott pontosító módosító javaslatokat figyelembe veszi a kormány. Mint elhangzott, a Fidesz szerint fontos, hogy a kormányzati tagok vagyonosodása is nyilvános legyen.

Gusztos Péter a szabad demokraták nevében elmondta: támogatják a javaslatot. Kitért arra, hogy az országgyűlési képviselők juttatásai nyilvánosak, csak nehezen hozzáférhetőek. A liberális képviselő jogos elvárásnak nevezte, hogy ha a parlamenti képviselők javadalmazása táblázatos formában a parlament internetes honlapján elérhető, akkor legyen elérhető a Miniszterelnöki Hivatal honlapján a kormánytagok jövedelmezése is.

Hock Zoltán (MDF) hangsúlyozta, hogy pártja ugyan támogatja a törvényjavaslatot, de módosító javaslatokat nyújt be hozzá. Az MDF aggályosnak tartja, hogy az állami vezetők vagyonosodási vizsgálatában nagy szerepe van az adóhivatalnak, hiszen szerinte az adóhivatal a kormánynak alárendelt hivatalként nem nevezhető pártatlannak.

Latorcai János (KDNP) azt emelte ki, hogy az átláthatóság és az ellenőrizhetőség egy tisztességes társadalom elengedhetetlen feltétele. A kormány a Zuschlag-ügy kapcsán állt elő ezekkel a törvényjavaslatokkal és a “Zuschlag-ügy minden szennyét” megpróbálja az egész parlamentre rávetíteni – fogalmazott.

Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a vitában elhangzottakra reagálva közölte: a kormány kész támogatni minden olyan módosító javaslatot, amely az indítvány pontosítását vagy célszerűbbé tételét kezdeményezi. Szokatlannak és jónak nevezte, hogy a Ház valamennyi pártja egyetértett abban: ezen a területen van tennivaló.

Az ülést vezető Lezsák Sándor az általános vitát elnapolta, annak lezárására az ülésnap végén kerül sor, addig lehet benyújtani a módosító javaslatokat.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását célzó javaslatait, amelyek között szerepelt az új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotása, a pártok ifjúsági szervezetei “felemás helyzetének” megszüntetése.

Az elképzelések szerint a jövőben nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmek lennének.