A szakértők után az uniós tagállamok belügyminiszterei is megállapították csütörtökön (november 9.), hogy kilenc 2004-ben csatlakozott ország megfelelően felkészült a Schengen-vívmányok alkalmazására, megnyitva az utat a belső határellenőrzések december 21-én történő eltörlése előtt a szárazföldi és a vízi határokon.

Az EU27-ek belügyminiszterei a szakértők értékelései alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az új tagállamok alkalmasak a Schengen-tagságra, amely december 21-én következik be, amikor a szárazföldi és a vízi határokon megszűnik az ellenőrzés. A repülőtereken a tavaszi menetrendhez igazodva 2008. március 30-án kerül sor az átállásra.

A tagállamok szakértőiből álló Schengen értékelő munkacsoport október 26-27-i ülésén már alkalmasnak nyilvánította a kilenc országot – Ciprus kivételével a 2004-ben uniós taggá vált új tagállamokat – a schengeni rezsimhez történő csatlakozásra. A belügyminiszterek csütörtökön mindezt politikai szinten is megerősítették, kijelentve, hogy „a tagállamok egészében véve igazolták, hogy megfelelően felkészültek a Schengen-vívmányok nem a Schengeni Információs Rendszerhez (SIS) tartozó rendelkezéseinek alkalmazására, és az SIS-ből következő rendelkezések kielégítő alkalmazására egyaránt”.

A belügyminiszteri Tanács ugyanakkor arra is rámutatott, hogy néhány gyenge pontra is rámutattak az értékelések, amelyek további lépéseket igényelnek. Ezek azonban nem támasztanak akadályt az érintett országok teljes jogú Schengen-tagsága elé – teszi hozzá a nyilatkozat. Magyarország volt az egyetlen tagállam, ahol nem volt szükség utóellenőrzésre. A Tanács ugyanakkor kiegészítő tréninget javasolt a magyar személyzetnek az „SIS mindenkinek” rendszer eredményesebb kezelése érdekében.

José Sócrates portugál kormányfő az Európai tanács soros elnöke nyilatkozatban közölte, hogy december 21-én Barroso bizottsági elnök és Franco Frattini illetékes biztos társaságában részt vesz a Baltikumban, a lengyel-német-ceh határon és a magyar-osztrák-szlován határszakaszon a határnyitás alkalmából tartandó ünnepségeken. Ami a jogi eljárást illeti, a következő lépcsőben az Európai Parlament jövő héten véleményt fogad el a Schengen övezet kibővítéséről, amelyet követően december elején a belügyminiszterek hivatalosan is döntenek a csatlakozásról.