Négypárti egyezség született pénteken a digitális átállásról szóló – a parlament által nyáron elfogadott – törvény módosításáról – erősítette meg az MTI értesülését Jánosi György (MSZP), a kérdéssel foglalkozó parlamenti eseti bizottság elnöke.

Közlése szerint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), amely az eredeti törvényjavaslatot sem támogatta, nem csatlakozott az ötpártinak szánt indítvány aláíróihoz; Jánosi György ennek okairól nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek.

A KDNP-t a tárgyalásokon képviselő Lukács Tamást az MTI-nek péntek délutánig nem sikerült elérnie.

Az MTI úgy értesült: a jogszabályban meghatározottnál 14 hónappal később, a jövő év utolsó napjáig kell kiírni az első digitális televíziós továbbító csatorna (multiplex) működtetési pályázatát, de a változtatással a rádiós multiplex esetében is nevesítenék a végdátumot, mégpedig szintén 2008. december 31-ével.

Új rádiós vagy televíziós frekvenciára csak azzal a megkötéssel írhatna ki pályázatot, újíthatna meg jogosultságot a médiahatóság, hogy az “az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatálybalépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én lejár”.

Ugyanakkor az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyetlen műsorszolgáltató esetében sem csökkentheti a műsorszolgáltatási díjat.

A rádiós digitális átállás dátumául 2014. december 31-t határozná meg a törvény, rögzítve azonban, hogy “az átállás csak akkor lehetséges”, ha eléri a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevőkészülékkel.

“Amennyiben az előzőekben meghatározott feltételek a megjelölt időpontig nem biztosíthatóak, a rádióműsor-terjesztés digitális átállásának határnapja az előzőekben meghatározott feltételek teljesülésével esik egybe” – áll a Cser-Palkovics András (Fidesz), Herényi Károly (MDF), Jánosi György (MSZP) és Pető Iván (SZDSZ) által jegyzett anyagban.

Egyben a törvénybe foglalnák, hogy az ORTT – amelynek szankcionálási eljáráshoz való jogát az Alkotmánybíróság idén december 31-ével megszüntette – kizárólag közigazgatási ügyben eljáró szervként járhat el, eljárására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényt kell alkalmazni; a döntések felülbírálatára a bírósági út áll rendelkezésre.

(Ez a megoldás szinte szó szerint megegyezik azzal a javaslattal, amelyet október közepén dolgozott ki és fogadott el a médiahatóság.)

Egy évvel korábbra – 2010. június elsejére hozná előre a törvény azt az időpontot, amíg fel kellene hagyniuk az országos tévés műsorszolgáltatóknak az analóg sugárzással ahhoz, hogy automatikusan helyet kapjanak digitális multiplexen.

Az egyes multiplexeken belül egy műsorszolgáltató csatornáinak aránya tévé esetében továbbra sem haladhatná meg a 25 százalékot, míg rádiók esetében bekerülne egy 50 százalékos korlátozás.