Az Országgyűlés hétfőn este lefolytatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosításáról, a jövő nemzedékek ombudsmanja létrehozásáról szóló előterjesztés részletes vitáját.

Bencsik János (Fidesz) felszólalásában bírálta a szocialista Avarkeszi Dezső módosító javaslatcsomagját, amely álláspontja szerint elvenné a beadvány lényeget. Mint mondta, a javaslatok elvennék azt a lehetőséget, hogy az ombudsman bírósághoz forduljon, illetve ellenőrizhessen ingatlanokat, létesítményeket, objektumokat, amikor például súlyos környezetkárosítás gyanúja áll fenn.

Az ellenzéki képviselő ellenezte azt az indítványt is, amely megtiltaná, hogy az új ombudsman, ha szabálytalanságot lát, felfüggeszthesse az adott végrehajtást.

Avarkeszi Dezső azzal indokolta javaslatait, hogy elleneznék, ha az új ombudsman egy főhatóság lenne. Kiemelte, hogy presztízsveszteség is érné, ha gyakran veszítene pereket, miután bírósághoz fordul, illetve minden engedély nélkül vizsgálna ingatlanokat, amelyhez a rendőrségnek és az ügyészségnek sincs joga. A szocialista képviselő szerint a jelenlegi ombudsmanoknak sem feladata, hogy bírósághoz forduljanak, ezért sem támogatandó végrehajtásokat felfüggeszteni.

Bencsik János szerint ezek a javaslatok az eddigi ötpárti konszenzust veszélyeztethetik.

Gyenesei István független képviselő valamennyire egyetértett mindkét képviselővel, egyrészt osztva Avarkeszi Dezső aggodalmait, másrészt túl drasztikusnak találva néhányat Avarkeszi Dezső javaslataiból.

Hasonlóan vélekedett Katona Kálmán (MDF), hozzátéve, hogy korábban egy állami szerv helyettes vezetőjeként ő sem örült volna, ha felfüggesztik egy rendelet végrehajtását, de álláspontja szerint ezen a jelenlegi jogszabályok alapján is lehet segíteni, például létezik olyan, hogy felfüggesztési kötelezettség, amikor jogos bírálat ér egy szervezetet. A képviselő is fontosnak tartotta az ötpárti konszenzust, ezért további egyeztetést javasolt a pártok között.

Az utóbbi elképzeléshez csatlakozott Bencsik János és Avarkeszi Dezső is. Utóbbi elmondta: kitart véleménye mellett, de egyetért azzal, hogy néhány javaslata túl drasztikusra sikerült.

Az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a részletes vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.