A körjegyzőségekkel kapcsolatos szabályok, a vagyonkezelői jog valamint a fővárosi forrásmegosztás szabályainak módosítását nevezte az önkormányzati törvényekhez benyújtott javaslat legfontosabb elemeinek Jauernik István hétfőn (november 19.) a parlamentben.

Az önkormányzati bizottság szocialista elnöke a napirend előadójaként elmondta: a javaslatban meg kívánják könnyíteni a körjegyzőségek létrehozását. A javaslat szerint közös megállapodással bármikor lehetőség lenne körjegyzőséget létrehozni. Ám megszüntetés esetében ezt a szándékot fél évvel korábban be kellene jelenteni.

A vagyonkezelői jog módosításáról azt mondta: a vagyonkezelői jog intézményét az önkormányzati holdingokra vonatkozóan is egyértelműen kívánják szabályozni azzal, hogy a valós viszonyokhoz igazítják a jogszabályt.

Jauernik István közölte: a forrásmegosztás esetében fogalmi pontosításokra van szükség, amit a módosítás tartalmaz.

Pál Tibor (MSZP) úgy vélte, a forrásmegosztás kapcsán érdemes lenne elgondolkodni azon, lehetne-e konszenzust teremteni a fővárosi önkormányzati rendszer átalakításáról. Hozzátette: ez a város hasznára válna, csakúgy, mint az, ha az Országgyűlés támogatná ezt a javaslatot, főként annak forrásmegosztásra vonatkozó részeit.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz) – aki örökzöld témának nevezte a forrásmegosztást – úgy vélte, szakmapolitikai alapon kellene az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokat rendbe tenni. Közölte: a jelen törvényjavaslat “toldozgatott, foltozgatott”, ezért a Fidesz nem tudja támogatni.

Fónagy János (Fidesz) úgy vélte, az önkormányzatok, illetve a forrásmegosztás problémáit nem lehet módosításokkal rendbe tenni. Azt javasolta, közösen kellene fellépniük a pártoknak, az önkormányzati szervezeteknek, és rászorítani kormányt arra, hogy végezze el a kodifikációs munkát. Azt kérte, erről ne tegyenek le az önkormányzatokkal foglalkozó politikusok.

Kovács Zoltán (Fidesz) úgy vélte, egyszerűbb lenne a helyzet, ha két törvényjavaslat került volna a parlament elé, hiszen míg a körjegyzőségekkel és a vagyonkezelői joggal kapcsolatos módosításokat támogatni lehetne, addig a forrásmegosztás nem fogadható el.

Gyenesei István (független) szerint az aprófalvak érdekében fontos ez a javaslat, ám az előterjesztésre nem lehet azt mondani, hogy jól sikerült. A politikus szerint, ha ezt így fogadja el a parlament, akkor az a gyakorlatban számos problémát fog felvetni. Mint mondta, ilyen lehet például a körjegyzőségek esetében az a meghatározás, hogy egymáshoz közeli települések alkothatnak körjegyzőséget, illetve az, hogy a településeket mesterségesen a megyehatárok közé szorítja a javaslat.

Az elhangzottakra válaszolva Jauernik István közölte: a körjegyzőségek létrehozásához szükség van valamilyen kritériumot állítani, hiszen enélkül akár “fal” társulásokat is létrehozhatnának, ennek anyagi vonzata miatt. A megyehatárok közé szorítással kapcsolatban pedig azt mondta: erre a finanszírozás miatt van szükség.

Több felszólaló nem volt, így Lezsák Sándor, az ülést vezető alelnök lezárta az általános vitát.