Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának elsődleges célja az európai uniós jogharmonizáció; a jogszabály emellett tartalmazná a telefonhívások és az elektronikus levelezés során keletkező adatok gyűjtésére és megőrzésére vonatkozó kötelezettséget – mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat keddi általános vitájában az Országgyűlésben.

A törvény az államtitkár ismertetése szerint úgy módosulna, hogy a szolgáltatók egy évig kötelesek lennének megőrizni a telefonhívások és az e-mailek adatait, sikertelen hívások esetén az adatmegőrzési idő hat hónapra rövidülne.

“Ennek a javaslatnak az az üzenete, hogy a Nagy Testvér figyel téged” – ezt már a fideszes Nyitrai Zsolt mondta, pártja álláspontját ismertetve.

A Fidesz képviselője egyetértett azzal, hogy a törvényt módosítani kell, de – mint hozzátette – nem ilyen módon, mert ez a szabályozás túlságosan szigorú és indokolatlan.

Nyitrai Zsolt véleménye szerint telefonhívások és az e-mailek adatainak megőrzésével gyakorlatilag adatgyűjtést és adatbázis-építést lehet folytatni.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra is, hogy civil és szakmai szervezetek sem értenek egyet a törvény ilyen irányú módosításával.

Pettkó András (MDF) arra kérte az előterjesztőt, vegyék figyelembe frakciója módosító javaslatait, amelyek közül az egyik a törvény hatályba lépését 2009. március 15-re módosítaná.

Az ugyancsak MDF-es Katona Kálmán úgy fogalmazott: félő, hogy a törvényjavaslat nem állja ki az alkotmányosság próbáját. A képviselő kitért arra is, hogy a szóban forgó kérdést kétharmados törvényben kellene szabályozni.

A szocialisták közül felszólaló Márfai Péter nemzetbiztonsági szempontokkal indokolta a törvény módosítását.

Az általános vita zárszavában Garamhegyi Ábel ezzel kapcsolatosan azt mondta: a demokratikus alapjogok az európai uniós irányelvek keretei között maradnának.

Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter lezárta.