A Bizottság egy előkészületben lévő javaslatában a ’Made in the EU’ címke bevezetését javasolja a tagállamokban gyártott ételek és italok azonosítására. A tervek szerint szabályoznák a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának feltüntetését is. A nemrég nyilvánosságra került elképzelések azonban máris sok kritikát váltottak ki.

A Markos Kiprianou egészségügyi biztos által előkészített indítvány szerint minden, az EU-ban gyártott termékre ez a felirat kerülne a jövőben, ide értve az importált alapanyagból készült élelmiszereket is. A szabály alól csak a hústermékek jelentenének kivételt, melyeken továbbra is feltüntetnék a származási ország nevét.

Az indítvány azonban már a hivatalos előterjesztése előtt a kritikák kereszttüzébe került. A bírálók szerint a javaslat nem veszi megfelelően figyelembe a környezetvédelmi szempontokat, és a ’Made in the EU’ megjelölés túl általános.

A javaslat az élelmiszeripari termékek címkézésének szabályozását célzó, késő decemberre tervezett programcsomag egyik eleme. Az egészségügyi biztos által tervezett változtatások másik célkitűzése a cukorbetegség és az elhízás okozta betegségek elleni harc, amelynek jegyében a Bizottság kötelezővé tenné az előrecsomagolt élelmiszerek zsír, cukor és sótartalmának pontos feltüntetését. Szintén egyértelműen jelezni kellene az áru tápértékét, azaz a kalóriák számát is.

Az egységes, ’Made in the EU’ címkézés bevezetése nem újkeletű elképzelés, a Bizottság már 2004-ben is kénytelen volt félretenni egy hasonló javaslatot. A kezdeményezés akkor elsősorban az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia ellenállásán bukott meg, akik pénzügyi okokra hivatkozva ellenezték azt, míg több más tagállam saját nemzeti jelölését szerette volna megtartani.