Az új kihívásokhoz és a 27 tagúra bővült Unióban rejlő lehetőségekhez kívánja igazítani az Európai Bizottság a 2003-ban megkezdett mezőgazdasági reformokat – derül ki abból a konzultációs papírból, melyet kedden (november 20.) hozott nyilvánosságra a testület.

Egészségügyi felülvizsgálatnak vagy állapotfelmérésnek nevezik azt a folyamatot, melynek során az Európai Bizottság arra keresi a választ, miként lehetne tovább korszerűsíteni a Közös Agrárpolitikát (KAP), illetve finomhangolni a négy évvel ezelőtt elkezdett reformokat.

„Az a tény, hogy egészségügyi felülvizsgálatot hajtunk végre, arra utalna, hogy a páciens beteg? Természetesen nem, de teljesen normális, hogy makkegészséges emberek is orvoshoz mennek annak kiderítésére, hogy kell-e valamit változtatniuk az egészségük további megőrzése érdekében. Hasonlóképpen meg kell vizsgálnunk, hogy a 27 tagú Unió és gyorsan változó világunk szükségessé teszi-e a KAP kiigazítását” – hangoztatta a dokumentum nyilvánosságra hozatalakor Mariann Fischer Boel agrárbiztos.

A hat hónapig tartó konzultáció középpontjában a következő kérdések állnak:

  • miként lehetne még hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni a közvetlen támogatási rendszert?
  • hogyan lehetne a piactámogatási eszközöket, melyeket eredetileg még a Hatok közösségére szabtak, a mai világban is relevánssá tenni?
  • hogyan feleljünk meg az új kihívásoknak, a klímaváltozástól kezdve a bioüzemanyagokon át egészen a vízgazdálkodásig és a biológiai sokféleség megőrzéséig?

A Bizottság a konzultáció lezárultával, várhatóan jövő tavasszal jogalkotási javaslatokkal rukkol majd elő, melyek kapcsán a mezőgazdasági miniszterek – a testület reményei szerint –2008 végén megállapodásra jutnak majd, és így a jogszabályok rögtön hatályba is léphetnek. 2007-2008 folyamán a Bizottság kidolgozza a 2008/2009-es költségvetési felülvizsgálattal kapcsolatban alkalmazandó koncepcióját. A mostani állapotfelmérés ennek keretében előkészítő szerepet tölt be, anélkül azonban, hogy előrevetítené a felülvizsgálat eredményeit.