Ezen a héten kerül sor EU és Kína, valamint India közötti csúcstalálkozóra, míg az Európai Parlament mini-plenáris ülésén a képviselők szavaznak az európai pártok finanszírozásáról és jóváhagyhatják az EU alapjogi chartáját.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság immár hatodik alkalommal szerdán (2007. november 28.) teszi közzé a repülőtársaságok felülvizsgált feketelistáját. A testület megjelenteti a sportrendezvényeken előforduló erőszak megfékezéséről, valamint az Internet hatékonyabb használatáról szóló jelentéseit is.

Ján Figel oktatásért felelős biztos hétfőn (2007. november 26.) indítja útjára az Európai Képesítések Keretprogramot (EQF), amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye az egyes tagállamokban szerzett végzettségek összehasonlítását.

Kedden (2007. november 27.) a Bizottság a tagországok a kiotói célok elérésében tett erőfeszítéseit értékeli.

Az EU és Kína közötti csúcsra szerdán (2007. november 28.) kerül sor Pekingben. A tárgyalások fő témája az EU esetleges dömpingellenes intézkedései lesznek. Peter Mandelson az EU kereskedelmi biztosa a múlt héten figyelmeztette Kínát, hogy amennyiben Kína nem tesz lépéseket „fenntarthatatlan” kereskedelmi többletének megfékezése érdekében, az EU újabb korlátozásokat vezethet be a kínai termékekkel szemben.

A hét végén sorra kerülő EU-India csúcs kevesebb konfliktust tartogat. A csúcs egyik fő témája az éghajlatváltozás lesz.

Tanács

Az agrárminiszterek az Európai Bizottság által előterjesztett, a KAP-reformról szóló tervezetről kezdenek vitát. A javaslat szerint csökkenteni kell a nagyobb gazdaságok támogatásait és az így felszabaduló pénzeket vidékfejlesztésre kell átcsoportosítani.

Szlovákiában tartják hétfőn (2007. november 26.) azt a nukleáris energiáról szóló találkozót, amelyen részt vesz Andris Piebalgs energiaügyi biztos is.

Európai Parlament

Az Európai Parlament mini plenáris ülésszakot tart Brüsszelben. Az EP voksol a televízió reklámokra, illetve a lőfegyvertartásra vonatkozó szabályokról, valamint az európai vasúti közlekedés akadályainak felszámolásáról is. A képviselők értékelik az európai turizmus helyzetét. Felszólal az EP-ben a spanyol miniszterelnök.

A szerdán (2007. november 28.) délután kezdődő plenáris ülésen az EP az EU alapjogi chartájának jóváhagyásáról vitázik, majd José Luis Rodríguez Zapatero, spanyol kormányfő tart beszédet Európa jövőjéről.

A képviselők vitáznak az audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelvről, és a televízió reklámok szabályozásáról. A szabályozás értelmében, amelyet november közepén fogadott el a Parlament oktatási és kulturális bizottsága, a termékelhelyezés általában a szórakoztató műsorok alatt lesz engedélyezett, hírműsorok, napi politikáról szóló adások, dokumentumfilmek, közérdekű- és gyermekműsorok közben azonban nem szerepelhetnek reklámok.

Terítékre kerül három, az európai hálózat egészén történő vasúti közlekedés előtti akadályok felszámolásáról szóló jogszabály is.

Az EP megvitatja a lőfegyverek vásárlásáról és birtoklásáról szóló tervezetet, valamint a turizmusról, illetve a rugalmas, ám biztonságos munkahelyekről és a kereskedelem és a klímaváltozás kapcsolatáról szóló jelentéseket.

A képviselők csütörtök (2007. november 29.) reggel vitáznak az Európai Számvevőszék 2006-os jelentéséről, és a testület új tagjainak kinevezéséről.

A Parlament voksol az európai szinten működő pártok finanszírozásáról is. A szerdán (2007. november 28.) elfogadásra kerülő javaslat lehetővé tenné európai politikai alapítványok létrehozását és lazítana a politikai pártok finanszírozásának szabályain. A pártoknak lehetősége nyílna arra, hogy büdzséjük egy részét átvigyék a következő költségvetési évre és tartalékokat is képezhetnének. A javaslat szerint a pártok európai kampányaikat közpénzekből is finanszírozhatnák a jövőben.