Perbeszédversenyre készül a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a megmérettetésen a büntetőeljárás világában mélyülhetnek el életszerű helyzetekben az egyetem harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatói, és a tárgyalótermi hangulatra kíváncsi érdeklődők szerdán (november 28.).

Nagy Anita egyetemi adjunktus, a verseny főszervezője az MTI-nek elmondta: a kar közelmúltban átadott mintatárgyalója életszerű keretet biztosít az eseménynek, s a verseny menete is a valóságos történésekét követi. A fiatalok ugyanis megtörtént, ám némiképp átdolgozott bűneseteket dolgoznak fel, s nagyon is komolyan imitálják ezek menetét, s vádlóként és védőként állnak színre.

Hozzátette: a versenyt nehezíti számukra, hogy az adott jogesetet a megmérettetés előtti napon ismerik csak meg a fiatalok. Azt, hogy ki kivel kerül össze és melyik szerepben, a védőében-e vagy a vádlóéban, ugyancsak a versenyt megelőző napon, a jogeset “átadásakor” tudják meg a versenyzők. A szervezők egyébként sorsolással döntik el, hogy ki melyik pozícióba kerül.

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán nagy hagyományokra tekintenek vissza a perbeszédversenyek, rendeztünk már ilyet a jog különféle szakterületein, egyebek mellett agrár-, munka- és Európa-jogból, angol és magyar nyelven, sőt az országos vándorkupaverseny szellemi atyja is a kar volt – számolt be Nagy Anita.

Azt is elmondta, hogy a verseny nyilvános, így a jogászpálya, s az országban egyedülálló módon két “Kiválósági hely” címmel rendelkező miskolci jogászképzés iránt érdeklődő középiskolások számára is meghatározó élmény lehet a tárgyalások meghallgatása.

Az adjunktus szerint a megmérettetés jelentőségét mutatja az is, hogy a zsűri tagjai, a campus oktatói mellett, az igazságszolgáltatás megyei szervei által delegált tekintélyes szakemberek lesznek.