A bíróságok napjának és a bírák jubileumi jutalmának törvénybe foglalását javasolta négy szocialista képviselő hétfőn a parlamentben.

A bírák jogállásáról szóló törvény módosításában azt javasolta négy szocialista képviselő, hogy a bíróságok napja minden évben július 15-e legyen – mondta az előterjesztők nevében Bárándy Gergely. Hozzátette: ez – kiterjesztve az igazságügyi dolgozókra is -, minden évben legyen munkaszüneti nap.

Közölte: a törvényben a bírák jubileumi juttatását is szabályozni kívánják. Eszerint 40 év bírói szolgálati viszony után a bíró jogosult legyen e juttatásra. Közölte: annak érdekében, hogy a korábban megszerzett szolgálati idő a jubileumi jutalom számításánál ne vesszen el, a 2007. június 1-jét megelőzően kinevezett bírák 2008. február 1-ig kezdeményezhetik, hogy szolgálati idejükbe a korábbi számítás alapjául szolgáló jogviszony is beszámítson.

Bárándy Gergely kitér a módosító javaslatnak a bíróságok szervezetét érintő elemére, amely több Vas megyei és Borsod megyei település kezdeményezésére módosítja egyes bíróságok illetékességi területét. Mint mondta, ezekből a községekből a módosítást követően könnyebben meg lehet közelíteni az illetékes bíróságot, így a lakosság kérése támogatandó.

Juhász Gábor, az igazságügyi államtitkár a kormány nevében közölte: támogatják a benyújtott javaslatot.

A felszólaló Hankó Faragó Miklós az SZDSZ nevében, míg Balsai István a Fidesz nevében közölte: szintén támogatják a javaslatot.