Ezen a héten a tagállamok végleges döntést hoznak a schengeni övezet kibővítéséről, szó lesz a munkaidő-irányelvről és a migrációs politikáról. A hét végén rendezik az EU-Afrika csúcstalálkozót, míg az Európai Bizottság a szomszédságpolitikáról tesz közzé jelentést.

Tanács

Kedden (2007. december 4.) az EU pénzügyminiszterei több nemzeti reformtervezetet is értékelnek, szavaznak a vállalkozások Áfa-csomagjáról, valamint tárgyalnak a bevándorlás a gazdaságra tett hatásáról.

A szociális miniszterek ülésén a portugál elnökség megpróbál majd áttörést elérni a munkaidő-irányelv kérdésében. A tagállamok az elmúlt hat elnökségi ciklus alatt nem tudtak megállapodni a szabályozásról.

Csütörtökön (2007. december 6.) a bel- és igazságügyi miniszterek találkozóján végleges döntés születik majd a schengeni övezet december 21-ére tervezett kibővítéséről. A 2004-ben csatlakozott tagállamok közül csak Ciprus nem csatlakozik a határok nélküli területhez.

A miniszterek megvitatják az Európai Bizottság a harmadik országokból érkező illegális munkavállalókra vonatkozó javaslatát is.

A hét végén tartják az EU-Afrika csúcstalálkozót, melyet hét év után rendeznek meg újra Lisszabonban. A csúcstalálkozó már hónapokkal ezelőtt botrányt kavart, mert a tagállamok nem tudtak megállapodni, hogy meghívják-e a csúcsra Robert Mugabe zimbabwei elnököt. Mugabe – 50 afrikai vezetővel együtt – végül várhatóan megjelenik a találkozón, míg Gordon Brown brit miniszterelnök bojkottálja majd az ülést.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2007. december 5.) két fontos előterjesztést is bemutat. A testület javaslatot nyújt be a védelmi ipar részleges liberalizációjára, amellyel a versenyt szeretné növelni az ágazatban. A védelmi ipart jelenleg a tagállamok szabályozzák.

A Bizottság másik javaslata az EU-állampolgárok konzuli védelmének megerősítését és a polgárok erről való tájékoztatását szolgálja. A testület listát is közzétesz a közös migrációs politika terén a jövőben indítandó kezdeményezésekről.

Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos az európai szomszédságpolitikáról tesz jelentést.

A héten 180 ország részvételével kezdődnek tárgyalások az éghajlatváltozásról Balin, amelyek célja, hogy továbbvigyék a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv vállalásait.